rozpočtovanie

Ako vyplniť register akcionárov

Ako vyplniť register akcionárov

Video: Zmena konateľa v s.r.o. 2024, Júl

Video: Zmena konateľa v s.r.o. 2024, Júl
Anonim

Register akcionárov je dokument, ktorý obsahuje všetky informácie o akciovej spoločnosti, akcionároch, kategóriách, dividendách a dokumenty potvrdzujúce uzavretie transakcií s cennými papiermi.

Image

Návod na použitie

1

Akciové spoločnosti s menej ako 50 členmi vedú evidenciu akcionárov nezávisle. Ak je počet účastníkov viac ako 50 akcionárov, prípady údržby registra sa prevádzajú na licencovanú organizáciu.

2

Register akcionárov obsahuje informácie o akciovej spoločnosti, veľkosti základného imania, počte a nominálnej hodnote akcií, údaje o všetkých osobách, ktoré sú nominálnymi akcionármi alebo ich vlastníkmi. Obsahuje tiež informácie o akciách spätne odkúpených spoločnosťou (množstvo, cena a kategórie); údaje o výplate dividend; podrobnosti o dokumentoch potvrdzujúcich transakcie s akciami.

3

Akciová spoločnosť je povinná otvoriť osobný účet v registri pre každého akcionára alebo nominálneho držiteľa akcií, vykonávať všetky operácie s akciami iba v ich mene, sprístupňovať register, vykonávať zmeny a doplnenia, vydávať výpisy a vykonávať ďalšie činnosti súvisiace s vedením registra.

4

Register môžete viesť na papieri alebo elektronicky. Papierová verzia je originálna a musí byť podpísaná predsedom predstavenstva a hlavným účtovníkom, osvedčeným pečiatkou.

5

Všetky záznamy o zmenách sa zapíšu do registra do 3 dní na žiadosť akcionára alebo nominovaného akcionára. Akékoľvek známky sa vyrábajú na základe podporných dokumentov. Môže ísť o záložnú zmluvu alebo predaj akcií, prevodné príkazy, súdne akty.

Venujte pozornosť

Výpisy z registra sa vydávajú na žiadosť akcionára po predložení písomnej žiadosti. Výpis sa vydáva iba pre akcie vlastnené akcionárom.

Užitočné rady

Všetky osoby registrované v registri akcionárov sú povinné informovať spoločnosť o zmenách v ich údajoch.

Odporúčaná