Obchodné riadenie

Ako určiť rovnovážnu cenu a rovnovážny objem

Ako určiť rovnovážnu cenu a rovnovážny objem

Video: Taxes for factoring in negative externalities | Microeconomics | Khan Academy 2024, Smieť

Video: Taxes for factoring in negative externalities | Microeconomics | Khan Academy 2024, Smieť
Anonim

Všetci vieme, čo je trh. Každý z nás nakupuje každý deň. Od nevýznamných - nákup lístkov v autobuse, po veľké - nákup domov, bytov, prenájom pôdy. Bez ohľadu na štruktúru trhu: komodita, zásoby - všetky jej vnútorné mechanizmy sú v zásade rovnaké, napriek tomu si však vyžadujú osobitnú pozornosť, pretože človek sa bez trhových vzťahov nemôže obísť.

Image

Návod na použitie

1

Na nájdenie rovnovážnej ceny a rovnovážneho objemu by sa malo určiť niekoľko faktorov. Napríklad veľkosť dopytu a veľkosť ponuky. Tieto trhové mechanizmy ovplyvňujú rovnováhu. Existujú tiež rôzne trhové štruktúry: monopol, oligopol a hospodárska súťaž. Na monopolných a oligopolných trhoch by sa rovnovážna cena a objem nemali počítať. V skutočnosti neexistuje rovnováha. Samotná monopolná spoločnosť určuje cenu a objem výroby. V oligopole je niekoľko firiem zjednotených v karteli rovnakým spôsobom, ako monopolisti kontrolujú tieto faktory. Ale v súťaži sa všetko deje podľa pravidla „Neviditeľnej ruky“ (prostredníctvom ponuky a dopytu).

2

Dopyt je požiadavka zákazníka na produkt alebo službu. Je nepriamo úmerná cene, a preto je dopytová krivka v grafe záporná. Inými slovami, kupujúci sa vždy usilujú kúpiť väčšie množstvo výrobkov za nižšiu cenu.

3

Počet predajcov tovaru a služieb, ktorí sú pripravení uviesť na trh, je ponuka. Na rozdiel od dopytu je priamo úmerná cene a má v grafe pozitívny sklon. Inými slovami, predajcovia sa snažia predať väčší počet tovarov za vyššiu cenu.

4

Je to priesečník ponuky a dopytu v grafe, ktorý sa interpretuje ako rovnováha. Čo je dopyt, čo je ponuka v úlohách, sú opísané funkciami, v ktorých sú prítomné dve premenné. Jednou z nich je cena, druhou je objem výroby. Napríklad: P = 16 + 9Q (P - cena, Q - objem). Na nájdenie rovnovážnej ceny je potrebné porovnať dve funkcie - ponuku a dopyt. Po zistení rovnovážnej ceny ju musíte nahradiť v ktoromkoľvek vzorci a vypočítať Q, to znamená rovnovážny objem. Tento princíp funguje aj opačným smerom: najprv sa vypočíta objem, potom cena.

5

Príklad: Je potrebné určiť rovnovážnu cenu a rovnovážny objem, ak je známe, že ponuka a dopyt sú opísané funkciami: 3P = 10 + 2Q a P = 8Q-1.

riešenie:

1) 10 + 2Q = 8Q-1

2) 2Q-8Q = -1-10

3) -6Q = -9

4) Q = 1, 5 (to je rovnovážny objem)

5) 3P = 10 + 2 * 1, 5

6) 3P = 13

7) P = 4, 333

Hotovo.

Odporúčaná