Obchodné riadenie

Ako určiť rast produktivity práce

Ako určiť rast produktivity práce

Video: Ako (ne)fungoval socializmus? 2024, Júl

Video: Ako (ne)fungoval socializmus? 2024, Júl
Anonim

Štatistika vie všetko. Vie napríklad, ako určiť rast produktivity práce v každom konkrétnom podniku. Je to potrebné nielen na výpočet ziskov podniku, ale aj na výpočet našich miezd.

Image

Návod na použitie

1

Pri vypracúvaní ročného plánu práce spoločnosti vychádzajte z potreby zabezpečiť dané miery rastu produktivity práce, ktoré je možné určiť v absolútnom aj relatívnom vyjadrení (zvyčajne vo forme jej rastu v percentách základného roku).

2

Ak chcete určiť optimálny rast produktivity práce ako percento plánovaného roka, najprv vypočítajte počet zamestnancov v plánovacom roku pre výrobu súvisiacu so základným rokom.

3

Potom vypočítajte úspory (zníženie) počtu zamestnancov vášho podniku na základe zadania pre plánované zvýšenie produktivity práce v súlade s dlhodobým plánom sociálneho a ekonomického rozvoja organizácie.

4

Ďalej vypočítajte úspory (pokles) počtu zamestnancov v dôsledku zavedenia organizačných a technických opatrení do výroby v plánovanom roku. Je potrebné poznamenať, že, bohužiaľ, doteraz výpočty rastu produktivity práce v malej miere zohľadňujú neustály rast automatizácie výroby.

5

Vypočítajte pomer plánovaného zníženia (úspory) počtu zamestnancov a zníženia (úspory) počtu zamestnancov v priamom súlade s dlhodobým plánovaním rastu produktivity práce.

6

Vypočítajte rast produktivity práce vydelením plánovaného objemu výroby celkovým počtom pracovníkov (priemerný počet) v plánovacom roku.

7

Tieto štatistické ukazovatele rastu produktivity práce možno určiť v iných jednotkách merania produkcie. Jednotky môžu byť nielen pracovné, ale aj náklady, prírodné a podmienečne prirodzené. Na základe toho možno uplatniť ďalšie metódy merania rastu produktivity práce: hodnota, prírodná a podmienečne prírodná.

Odporúčaná