Obchodné riadenie

Ako zvýšiť finančnú stabilitu podniku

Ako zvýšiť finančnú stabilitu podniku

Video: The European Central Bank's response to the coronavirus pandemic 2024, Smieť

Video: The European Central Bank's response to the coronavirus pandemic 2024, Smieť
Anonim

Finančná stabilita je jednou z najdôležitejších charakteristík podniku v trhovej ekonomike. Finančne stabilný je dôveryhodný a solventný podnik, ktorý má určitú rezervu svojich vlastných zdrojov za predpokladu, že ich hodnota prevyšuje veľkosť vypožičaných zdrojov.

Image

Návod na použitie

1

Na zvýšenie finančnej stability jasne sledujte a spravujte pohľadávky, sledujte ich kvalitu a pomer. Porušenie zmluvných záväzkov podniku a predčasné zaplatenie predaného tovaru vedú k strate obchodnej povesti spoločnosti a v dôsledku toho k jej nelikvidite a platobnej neschopnosti. Pre efektívne riadenie pohľadávok je potrebné:

- kontrolovať platobnú disciplínu kupujúcich;

- zamerať sa na väčší počet kupujúcich s cieľom znížiť riziko nezaplatenia jedným alebo viacerými z nich;

- monitorovať pomer pohľadávok a záväzkov.

2

Na zrýchlenie obratu pohľadávok a zabezpečenie včasného vyrovnania pohľadávok poskytujeme zľavy dlžníkom na skrátenie doby splácania, v zmluve s dlžníkmi používajte zmenky, faktoringové operácie, vo vzťahu k zákazníkom použite komerčný úver.

3

S cieľom zvýšiť finančnú stabilitu vytvoriť rezervu na nedobytné pohľadávky. Predstavuje pohľadávky voči organizácii, ktorá nie je splatená v rámci podmienok ustanovených v zmluve, a nie sú jej poskytnuté potrebné záruky. Vytvorenie rezervy vám umožní ušetriť na výške dane z príjmu, zmierňuje negatívne následky nedobytných pohľadávok, ale nevylučuje ich.

4

Ďalšou možnosťou na zvýšenie finančnej stability je zvýšenie vlastného imania podniku, napríklad prostredníctvom emisie cenných papierov a reinvestovania ziskov. Pri rozhodovaní o prilákaní vypožičaných zdrojov je potrebné posúdiť súčasnú štruktúru pasív. Vysoký podiel vypožičaných prostriedkov v nich môže spôsobiť, že získavanie nových prostriedkov bude nebezpečné pre finančnú stabilitu podniku.

zvýšenie finančnej stability

Odporúčaná