Obchodné riadenie

Ako predať fungujúci podnik

Ako predať fungujúci podnik

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl
Anonim

Podnikatelia môžu získať príjem nielen z fungovania podniku, ale aj z následného predaja svojho podnikania. Ak ste založili podnik, ale táto oblasť pre vás už nie je zaujímavá, podnikanie sa dá úspešne predať. Správna príprava na predaj je veľmi dôležitá.

Image

Návod na použitie

1

Ak chcete získať maximálny zisk, musíte sa na transakciu dôkladne pripraviť. Najlepšie je získať audítorské stanovisko. To uľahčí proces predaja.

2

Pri kúpe podniku zainteresované strany pozorne preštudujú všetky predložené dokumenty. Zbierajte balík dokumentov vopred. Keďže môže existovať niekoľko kupujúcich, má zmysel opytovať sa žiadateľov a hodnotiť ich solventnosť.

3

Pri príprave firmy na predaj by ste sa mali pozrieť na všetky zmluvy. Obnovte tie, ktoré majú zásadný význam. Napríklad je potrebné predĺžiť nájom, ktorý sa čoskoro skončí.

4

Mnoho podnikov vlastní budovy, v ktorých sa nachádzajú výrobné linky. Nezabudnite kontaktovať ZINZ a spoliehať sa na osvedčenia o nehnuteľnostiach. Pripravte si kópie zostatkov a ich aplikácie. Banka by mala mať osvedčenie, že nemáte žiadne dlhy. Ak je to možné, získajte odporúčacie listy.

5

Vyhodnotenie podnikania a nehnuteľností priradených podniku by sa malo vykonať pomocou niekoľkých metód. Je dôležité vykonať marketingovú kontrolu. Vysoko kvalitný, môže výrazne zvýšiť hodnotu podniku. V preskúmaní by sa mali nachádzať tieto parametre: trhová kapacita, trhový podiel spoločností a iné ukazovatele.

6

Je veľmi dobré, ak môžete pripraviť podrobný popis produktovej politiky podniku. Nezabudnite k dokumentom pripojiť prehľad konkurentov a spotrebiteľov. Tieto informácie budú pre kupujúcich užitočné. V marketingovom pláne uveďte podrobný opis vyrobeného tovaru alebo služieb, ktoré vaša spoločnosť poskytuje.

7

Súčasný podnikateľský plán má veľký význam. Kupujúci by v nej mali vidieť analýzu kapacity a zdrojov podniku. Okrem toho by sa v obchodnom pláne mali uviesť silné a slabé stránky podniku. Toto je veľmi dôležitý bod. Pripravte tiež analýzu finančného a hospodárskeho stavu podniku.

8

Upozorňujeme, že na predaj firmy môže existovať niekoľko možností. Môže ísť o nájom s odkúpením, zlúčením, nadobudnutím a predajom podniku.

9

Po predložení dokladov kupujúcemu ich odovzdá svojim právnikom na preskúmanie. Odporúča sa vypracovať vysvetľujúcu poznámku, v ktorej sa odzrkadlia významné body. Pri predaji veľkého podniku je lepšie zveriť proces predaja podniku špecializovanej spoločnosti známej na trhu pre jej obchodné skúsenosti. Ušetrí sa tým čas a úsilie.

Predaj firmy. Kúpa firmy. Obchodný maklér v roku 2019

Odporúčaná