Druhy činností

Aké sú hlavné formy vlastníctva

Obsah:

Aké sú hlavné formy vlastníctva

Video: Agilní metodika vývoje - SCRUM 2024, Júl

Video: Agilní metodika vývoje - SCRUM 2024, Júl
Anonim

Na majetok sa dá pozerať z právneho a hospodárskeho hľadiska. Hlavné formy vlastníctva sa rozlišujú v závislosti od toho, kto vlastní tento majetok.

Image

Klasifikácia vlastníctva

Vo všeobecnejšej podobe existujú dva hlavné typy majetku - súkromné ​​a verejné. V trhovej ekonomike je súkromné ​​vlastníctvo rozhodujúce.

Vo svetovej praxi sa nazývajú tri hlavné formy vlastníctva.

Single - v tomto prípade všetky majetkové vzťahy realizuje fyzická alebo právnická osoba. Príkladmi sú súkromní lekári, poľnohospodári, právnici. Túto nehnuteľnosť môže zastupovať aj jedna osoba, ktorá využíva prácu zamestnancov.

Pridružená spoločnosť - zahŕňa kombináciu vo forme majetku a kapitálu niekoľkých jednotlivcov alebo spoločností na zapojenie sa do spoločnej podnikateľskej činnosti, jedná sa o podniky, ktoré sú založené na vkladoch akcií.

Korporátne - založené na fungovaní kapitálového trhu, ktoré sa vytvára predajom búrz. Každý akcionár je vlastníkom časti kapitálu. V družstevnej forme sa každý zúčastňuje práce a majetku, ale má rovnaké práva na správu a distribúciu ziskov.

Podľa ruskej ústavy (článok 8) v Ruskej federácii sú „súkromné, štátne, obecné a iné formy vlastníctva rovnako uznávané a chránené“.

Verejný majetok je tiež rôznorodý, vrátane kolektívneho, štátneho a verejného majetku.

Hromadný majetok sa vytvára jeho rozdelením medzi zamestnancov podniku (napríklad uzavretá akciová spoločnosť).

Majetok štátu, hoci je formálne majetkom všetkých členov spoločnosti, ale štátny aparát ho má. V ideálnom modeli je povolaný zosobniť verejné záujmy všetkých skupín obyvateľstva a riadiť sa nimi pri ich činnosti.

Verejné vlastníctvo patrí priamo do verejnej sféry, súčasne pre každého a všetkých súčasne. Charakteristickým rysom verejného vlastníctva je kolektívne riadenie, kde sa na rozhodovaní podieľajú všetci členovia organizácie.

V trhovej ekonomike pomerne často existuje zmes rôznych foriem vlastníctva. Napríklad podnikateľské štruktúry sa môžu objaviť v radoch štátneho vlastníctva (v Rusku, obecných jednotkových podnikov).

Môžu sa objaviť aj kombinované formy vlastníctva. Ide napríklad o spoločné podniky, podniky, obr.

Odporúčaná