Obchodné riadenie

Ako vytvoriť podnikovú štruktúru

Ako vytvoriť podnikovú štruktúru

Video: Online Kurz Optimalizácia Procesov - Ukážka - Ako Efektívne Vytvoriť Organizačné Štruktúry 2024, Smieť

Video: Online Kurz Optimalizácia Procesov - Ukážka - Ako Efektívne Vytvoriť Organizačné Štruktúry 2024, Smieť
Anonim

Keď vytvárate nový podnik, jednou z prvých a dôležitých etáp jeho vytvorenia je rozvoj organizačnej štruktúry. Pri jej premýšľaní by ste ju mali vnímať ako systém, ktorý zaisťuje účinnú interakciu medzi všetkými zložkami výroby: investičným majetkom, surovinami a komponentmi, materiálmi, finančnými a pracovnými zdrojmi.

Image

Návod na použitie

1

Ak je váš podnik dostatočne veľký a riadiaci aparát sa rozdelí na samostatné služby, okamžite určte hlavné oddelenia v štruktúre: účtovníctvo, finančné riadenie, administratívne služby, ľudské zdroje, administratívne a právne oddelenia. Ak je podnik malý, zrušte odbory, ale zabezpečte osoby v štáte, ktoré budú tieto funkcie vykonávať. Nezabudnite na podporný personál, ktorý môže byť priradený administratívnemu oddeleniu: vodiči, čističi, strážcovia atď.

2

Zamyslite sa nad celým technologickým reťazcom činnosti vášho podniku, od dodávky surovín a materiálov po vydávanie a predaj hotových výrobkov. Rozdeľte ho na samostatné funkčné jednotky, ktorých činnosť možno nazvať rovnakým typom. Každý odkaz musí vykonávať jednu alebo viac úloh, ale súčasne by sa vykonávanie týchto úloh nemalo duplikovať s ostatnými odkazmi.

3

Zistite, na akom mieste bude každé spojenie zaberať v reťazci procesov, a zvážte, ako budú interagovať. Nakreslite schému, ktorá tieto jednotky vizuálne zobrazí, a vytvorte medzi nimi vodorovné spojenia.

4

Vašou úlohou je, že vytvorená štruktúra umožňuje manažmentu vykonávať riadenie, rýchlu a jasnú koordináciu práce všetkých oddelení. Zamyslite sa nad tým, ako optimálne vytvoriť zvislé spojenia - prenášať riadiace signály zhora, z riadenia, dole na výkonných umelcov. Nezabudnite vziať do úvahy riadiaci aparát v systéme - účtovníctvo, právnici atď.

5

Hotový graf organizačnej štruktúry podniku nie je dogma. Na začiatku svojej výrobnej činnosti môžete štruktúru vždy upraviť podľa jej výsledkov. To isté platí pre zamestnancov, ktorých konečnú verziu určíte vy po zhrnutí prvých výsledkov.

Odporúčaná