obchodné

Ako uchovávať dokumentáciu duševného vlastníctva v zjednodušenom daňovom systéme

Ako uchovávať dokumentáciu duševného vlastníctva v zjednodušenom daňovom systéme
Anonim

Mnoho podnikateľov sa rozhodlo pre zjednodušený daňový systém. Umožňuje vám minimalizovať zoznam dokumentácie, ktorá by mala viesť IP.

Image

Budete potrebovať

  • - KUDiR;

  • - pokladničná kniha;

  • - primárne dokumenty;

  • - personálne dokumenty.

Návod na použitie

1

Zoznam dokladov, ktoré jednotlivý podnikateľ potrebuje na vykonávanie činností v zjednodušenom daňovom systéme, možno rozdeliť do niekoľkých skupín. Toto je spojené s daňovým účtovníctvom, prácou s klientmi a zamestnancami. Jednotliví podnikatelia sú oslobodení od účtovníctva.

2

Hlavným registrom, ktorý zachytáva príjmové a výdavkové operácie IP, je KUDiR. Zaznamenáva všetky príjmy na pokladni a na zúčtovací účet IP, ktoré slúžia ako základ pre výpočet základu dane. V tomto prípade sa od FE vo výške 6% USN nevyžaduje vedenie záznamov o výdavkoch. Podľa nových pravidiel nie je spoločnosť KUDIR certifikovaná pre daň, ale podnikateľ musí byť pripravený ju kedykoľvek predložiť na požiadanie.

3

Od všetkých podnikateľov, ktorí nakladajú s hotovosťou, sa vyžaduje, aby viedli pokladnicu, vydávali príjmové doklady a príkazy výdavkov a dodržiavali hotovostnú disciplínu. Zároveň sa nezohľadňuje rozsah a systém zdaňovania (USN-6% alebo USN-15%). Pokladničná kniha má jednotnú formu KO-4. Obsahuje všetky informácie o hotovostných účtoch, nákladových transakciách, korešpondenčných účtoch, príjemcoch alebo osobách, ktoré vložili peniaze v hotovosti. Ak je kniha v elektronickej podobe, musí sa vytlačiť každý večer. Na konci roka sa rezervuje.

4

Pri účtovaní dokladov a hotovostných transakcií IP využívajú úver (vo forme KO-1) a výdavkové hotovostné záruky (vo forme KO-2). Tieto sa používajú na všetky odchádzajúce operácie - výplaty miezd, platby dodávateľom, dodávka hotovosti atď.

5

Pri platbách v hotovosti by mali FE na USN vydávať zákazníkom šeky. Toto je ich rozdiel od FE na UTII, ktorý môže súvisieť s kontrolami komodít. Niektoré kategórie podnikateľov nemusia vydávať šeky s pokladňou, ale nahradiť ich prísnymi formulármi na podávanie správ. Medzi nimi sú tí, ktorí obyvateľstvu poskytujú služby pre domácnosť.

6

Pri práci s klientmi musí individuálny podnikateľ uzavrieť dohody s klientmi, ako aj vyhotoviť záverečné dokumenty (vykonané práce, nákladné listy). Zdokumentovanie práv a povinností strán umožňuje podnikateľovi chrániť sa pred neplatením práce a služieb. Pri práci s právnickými osobami je potrebné vystavovať faktúry za úhradu. Faktúry za STS sa nevystavujú, pretože zjednodušený podnikateľ nie je platcom DPH.

7

Ďalšia skupina dokladov, ktoré musí súkromný podnikateľ viesť, sa týka personálnych záznamov pri prijímaní zamestnancov. V tejto časti nie je poskytnutá úľava pre IP v porovnaní so spoločnosťami. Zoznam osobných dokladov, ktoré by mohli byť pre inšpekčné orgány zaujímavé, zahŕňa pracovné zmluvy, personálne obsadenie (vo forme č. T-3), objednávky na prepustenie (prepustenie), ustanovenia o bonusoch, obchodné tajomstvá a prácu s osobnými údajmi zamestnancov.

Venujte pozornosť

Primárne doklady, ktoré sú potrebné na účely daňového účtovníctva, sa musia uchovávať štyri roky.

Odporúčaná