management

Ako zaviesť systém motivácie vo výrobe

Ako zaviesť systém motivácie vo výrobe

Video: The dirty secret of capitalism -- and a new way forward | Nick Hanauer 2024, Júl

Video: The dirty secret of capitalism -- and a new way forward | Nick Hanauer 2024, Júl
Anonim

V súčasnosti takmer všetky podniky zaviedli alebo zavádzajú rôzne systémy motivácie zamestnancov. Najúčinnejšie systémy sú tie, v ktorých hodnota príjmu zamestnanca priamo závisí od výsledkov jeho práce. Ako zorganizovať hodnotenie výsledku práce výrobného personálu?

Na zabezpečenie čo najväčšej efektívnosti implementovaného motivačného systému je potrebné jasne formulovať výsledok práce výrobných pracovníkov. Vyhlásenie o výsledku práce by malo obsahovať kvantitatívne aj kvalitatívne charakteristiky. Kvantitatívne charakteristiky najčastejšie zahŕňajú ukazovatele práce, ako napríklad: objem produkcie, výkonnosť jednej jednotky výstupu atď. Kvalitatívne vlastnosti zahŕňajú: stupeň zhody hotového výrobku s normou, dodržiavanie technologického postupu atď.

Okrem kvantitatívnych a kvalitatívnych charakteristík je potrebné určiť aj charakteristiky výrobnej disciplíny, ktoré zahŕňajú dodržiavanie bezpečnostných opatrení, dodržiavanie pracovného režimu atď.

Pri formulovaní výsledku práce je lepšie opísať maximálny počet charakteristík. Pre motivačný systém by sa však mali zvoliť len tie najvýznamnejšie. Pre vybraný súbor charakteristík motivačného systému je potrebné sformulovať jasné požiadavky a na základe nich ich priviesť k výrobným pracovníkom niekoľko mesiacov pred začiatkom hodnotenia práce.

Systém motivácie by mal byť otvorený pre hodnotených zamestnancov. Je lepšie oznámiť začiatok hodnotenia práce a vplyv výsledkov hodnotenia na príjem zamestnancov na valnom zhromaždení, aby sa zabezpečilo maximálne pochopenie implementovaného systému a jeho vyhliadok zamestnancami. Na verejnom mieste pre zamestnancov v oblasti výroby by sa mal usporiadať informačný stánok, na ktorom by sa uvádzali informácie o kritériách, frekvencii, metodike hodnotenia. Tam môžete umiestniť hodnotiaci hárok, do ktorého osoby zodpovedné za hodnotenie budú pravidelne odrážať výsledky hodnotenia.

Odporúčaná