Obchodné riadenie

Aký je rast pohľadávok

Obsah:

Aký je rast pohľadávok

Video: RELJA X RASTA - GENGE (OFFICIAL VIDEO) 2024, Júl

Video: RELJA X RASTA - GENGE (OFFICIAL VIDEO) 2024, Júl
Anonim

Pohľadávky sú sumy peňazí, ktoré sú spotrebitelia, zákazníci a iní dlžníci povinní zaplatiť organizácii. V dôsledku toho sa pohľadávky objavujú, keď sa predávajú služby alebo tovar spoločnosti, ale prostriedky na ne neboli prijaté. Bez ohľadu na splatnosť tohto dlhu sa zvyčajne pripisuje prevádzkovému kapitálu podniku.

Image

Mať dlžníkov organizácie nie je atraktívne, ale v skutočnosti sa to často stáva. Napríklad sa jednalo o zaslanie tovaru klientovi, spoločnosť vyplatila dodávateľom, zamestnancom organizácie sa vyplatila mzda, protistrana však nemôže rýchlo zaplatiť. Ak k takýmto konaniam dôjde úmyselne, možno to už považovať za krádež, podnikateľ by sa mal uchýliť k ochrane svojich práv na súde. Zostávajúce prípady pohľadávok musia byť rozobraté a analyzované.

Do konca roka 2013 dosiahli pohľadávky voči štátnym spoločnostiam: Gazprom, Rosneft a Transneft voči dodávateľom potrubí 50 miliárd rubľov.

Analýza pohľadávok

V prvom rade sa vykonáva analýza s cieľom porozumieť súčasnej situácii pri predaji výrobkov spoločnosti. Tento postup pomáha identifikovať kupujúcich-dlžníkov, ktorí potrebujú zastaviť poskytovanie úverov, ako aj platiteľov dobrej viery, ktorí by naopak mali zväčšovať veľkosť komoditného úveru. Kompetentná analýza pomôže určiť najlepšie spôsoby, ako zvýšiť obrat organizácie.

Účtovanie pohľadávok úzko súvisí s záväzkami, bez ktorých nie je možné správne zostavenie súvahy. V účtovníctve je také účtovníctvo veľmi dôležitá operácia, pretože dodržiavanie pravidiel vám umožňuje správne vypočítať dane zo zisku a pridanej hodnoty. V opačnom prípade bude podnikateľský subjekt zodpovedný za porušenie zákona.

Odporúčaná