Obchodné riadenie

Ako vyplniť súvahu organizácie

Ako vyplniť súvahu organizácie

Video: Návod na vyplnenie žiadosti v schéme štátnej pomoci cestovnému ruchu 2024, Júl

Video: Návod na vyplnenie žiadosti v schéme štátnej pomoci cestovnému ruchu 2024, Júl
Anonim

Bilancia podniku je usporiadané zoskupenie aktív a zdrojov ich vzniku (pasíva) v peňažnej hodnote k určitému dátumu. Toto je jedna z hlavných foriem reportovania organizácie. Bilančné ukazovatele charakterizujú finančnú situáciu spoločnosti. Zostavenie tohto dokumentu je pomerne zdĺhavý a zložitý proces, ktorý si vyžaduje rozsiahly zoznam účtovných prác.

Image

Návod na použitie

1

Pred zostavením súvahy organizácie vykonajú prípravné práce, ktoré zahŕňajú súpis majetku a záväzkov a objasnenie zostatkov na účtoch, úpravy hodnoty aktív a pasív, vytvorenie fondov a rezerv, identifikáciu konečného finančného výsledku, prípravu súvahy vrátane všetkých opravných položiek. Všetky tieto postupy sa vykonávajú pri zostavovaní ročnej súvahy. Zostávajúce zostatky sa zostavujú na základe účtovných údajov.

2

Postup súvahy je prísne regulovaný. Ak neexistujú ukazovatele pre jednotlivé články alebo články iných foriem finančného výkazníctva, príslušné riadky sa prečiarknu. Vo forme súvahy vypracovanej samotnou organizáciou môžu byť takéto riadky úplne vylúčené.

3

Ak sú ukazovatele výnosov, výdavkov, majetku, záväzkov alebo obchodných operácií významné a bez nich nie je možné správne vyhodnotiť finančnú situáciu organizácie, potom sa vykazujú osobitne. Ak každý z ukazovateľov nie je jednotlivo významný a nemôže ovplyvniť názor používateľov, ktorí sa zaujímajú o účtovnú závierku, môžu byť dané celkovou sumou. Zároveň by však v poznámkach k súvahe mali byť zverejnené informácie.

4

Pri príprave súvahy treba pamätať na to, že informácie v nej uvedené na začiatku roka musia zodpovedať údajom na konci minulého roka. Dátum vykazovania súvahy sa považuje za posledný kalendárny deň vykazovaného obdobia. Všetky položky súvahy musia byť doložené súpisom majetku, záväzkov a vyrovnaní.

5

Aktíva a pasíva sa odrážajú v súvahe organizácie podľa obežného (splatného) obdobia: krátkodobé a dlhodobé. Medzi krátkodobý majetok a záväzky patria tie, ktorých splatnosť nepresahuje 12 mesiacov od dátumu vykazovania. Ostatné aktíva a pasíva sa považujú za dlhodobé.

6

Súvaha sa zostavuje na základe údajov z účtovných registrov: obratu, kníh objednávok, pomocných výkazov. Tieto zase slúžia na vytvorenie hlavnej knihy. Obraty, ktoré sú v nej uvedené, a sú ukazovateľmi súvahy podniku.

Odporúčaná