Druhy činností

Aké sú vlastnosti franšízy

Aké sú vlastnosti franšízy

Video: B-C 155 58 - LEGEND ARTY - World of Tanks Gameplay 2024, Smieť

Video: B-C 155 58 - LEGEND ARTY - World of Tanks Gameplay 2024, Smieť
Anonim

Čo je to franšíza? V jednoduchom a prístupnom jazyku ide o získanie práva používať zisk známej značky. Niektorí podnikatelia sa domnievajú, že nákup franšízy a začatie podnikania na propagovanej značke je omnoho výhodnejšia ako propagácia ich podnikania od nuly. A majú čiastočne pravdu. Pozrime sa na koncept, ako je franšíza, a tiež zvážime postup pre jeho návrh.

Image

Funkcie franšízovej dohody

Pojem „franšíza“ pochádza z francúzskeho slova, ktoré v preklade do ruštiny znie ako „výhoda“. Z ekonomického hľadiska znamená kúpiť franšízový prostriedok uzavretie dohody so spoločnosťou so známou značkou. Napríklad reťazec reštaurácií s rýchlym občerstvením "Metro" má viac ako 30 tisíc predajných miest. A to všetko vďaka franšíze.

Osoba, ktorá chce získať právo používať ochrannú známku, sa nazýva franšízant. Okrem propagovanej značky dostáva potrebné materiály na prácu, školenie, poradenstvo a podporu. To znamená, že podnikateľ, ktorý uzatvára franšízovú zmluvu, uzatvára určitý druh poistenia rizika. Okrem toho sa môže kedykoľvek obrátiť na poskytovateľa franšízy a požiadať ho o podporu a radu. Všetky tieto podmienky sú uvedené v zmluve.

Začatie podnikania na už pripravenej pôde je samozrejme omnoho jednoduchšie, pretože ľudia už poznajú túto značku (to znamená, že nemusíte míňať peniaze za reklamu). Okrem toho počas tréningového procesu získate obrovské skúsenosti s riadením a organizovaním podnikania.

Ako získať povolenie?

Najprv musíte rozhodnúť o výške, ktorú môžete do franšízy investovať. Táto splátka sa nazýva paušálna suma. Napríklad, ak chcete uzavrieť dohodu so zakladateľmi spoločnosti Subway, budete musieť zaplatiť sumu rovnajúcu sa 12 000 $ (bez DPH). Okrem toho v procese práce na základe zmluvy zaplatíte 8% z obratu, tento poplatok sa nazýva licenčné poplatky.

Ak chcete získať najziskovejšiu franšízu, kontaktujte právnikov zapojených do tejto oblasti. Sú to špecialisti, ktorí si budú môcť vybrať zoznam spoločností, poskytnúť najkompletnejšie informácie o svojom odbore činnosti. Ak chcete uložiť, môžete si vybrať spoločnosť sami. Ak to chcete urobiť, nezabudnite vykonať podrobnú analýzu všetkých dostupných ponúk (nájdete ich na internete).

Vykonajte prieskum trhu. Možno oblasť, v ktorej sa chcete zapojiť, nebude vo vašej oblasti žiadaná. Napríklad v oblasti, kde obyvateľstvo pozostáva hlavne zo starších ľudí, nie je praktické otvoriť reťazec reštaurácií rýchleho občerstvenia.

Nezabudnite skontrolovať u franšízového vlastníka odhadované náklady na uvedenie nového miesta predaja. Napríklad, ak vezmeme do úvahy značku „Subway“, náklady na otvorenie reštaurácie tu budú asi 100 - 200 tisíc dolárov (všetko záleží na oblasti bodu). Veľmi dôležitým ukazovateľom je doba návratnosti projektu. Tieto informácie môžu poskytnúť aj vaši partneri. Pri uzatváraní zmluvy nezabudnite uviesť, čo je zahrnuté v franšízovej cene. Je lepšie analyzovať všetky body právneho dokumentu s právnikom, aby ste sa vyhli mnohým problémom.

Franšízové ​​výhody a nevýhody

Rovnako ako v každej oblasti, aj franšíza má, samozrejme, svoje výhody a nevýhody. Medzi výhody patrí získanie dobre propagovanej značky, vysokorýchlostný rozvoj podnikania, podrobné pokyny, ako podnikať, podpora reklamy. Okrem toho majitelia franšízy zaručujú exkluzivitu podnikania vo vašej oblasti. Predpokladajme, že sa rozhodnete uzavrieť dohodu s reťazcom rýchleho občerstvenia „Subway“. Zakladatelia vám dávajú záruku, že budete pracovať pod touto značkou iba vo vašom regióne.

Významným mínusom sú vysoké náklady na tento smer. Majitelia ochranných známok okrem toho kladú veľmi prísne požiadavky, ktoré nemôžete zanedbať. Napríklad v zmluve môže byť uvedená podmienka dostupnosti vášho vlastného maloobchodného priestoru, to znamená, že nemáte právo si ho prenajať. Nemáte tiež právo vymýšľať niečo nové a založiť si vlastné, aj keď vás zákazníci o to požiadajú (organizujú sviatky, atď.).

záver

Pred niekoľkými rokmi bol pojem franšízy známy iba vyspelým podnikateľom. V súčasnosti sa takmer každý, kto sa rozhodne založiť vlastný podnik, pýta na otázku: čo je franšíza a ako ho získať. Ako vidíte, je to celkom ľahké zariadiť, ale potrebujete finančné prostriedky a dosť veľké. Preto, ak ste finančne obmedzení, skúste vytvoriť svoju vlastnú značku. Možno budete v budúcnosti tiež vlastníkom franšízy a vy budete mať za to, že vám budú peniaze za používanie vašej značky vyplatené.

Odporúčaná