Druhy činností

Čo je to koncept životného cyklu produktu?

Čo je to koncept životného cyklu produktu?

Video: 01 How to become a Green SME in a Circular Economy 2024, Smieť

Video: 01 How to become a Green SME in a Circular Economy 2024, Smieť
Anonim

Ako zistiť, ktorý produkt najlepšie ponúka zákazníkom? Kľúčom k zodpovedaniu tejto otázky je pochopenie toho, ako sa produkt správa na trhu.

Image

Pojem životného cyklu výrobku je pojem, ktorý obchodníci používajú na opis všetkých štádií produktu na trhu, od vstupu na trh až po jeho stiahnutie z trhu. Zohľadňuje samotný produkt, jeho vlastnosti, ako aj správanie konkurentov a spotrebiteľov.

Tento koncept sám osebe zostáva klasický a v priebehu rokov sa nestane zastaraným. Aký je dôvod tohto? Hlavný dôvod: životný cyklus produktu sa neustále znižuje. Predtým sa šijací stroj používal dlhú dobu, zdedil sa, ale teraz niektoré výrobky nahrádzajú iné a každý rok sa objavujú nové modely strojov. Obchodníci sa snažia pochopiť, prečo sa to deje, a pokúsiť sa určiť, ako a čo nahradiť výrobok tak, aby sa stal populárnym a žiadaným, vzhľadom na situáciu, ktorá sa vyvíja okolo produktu.

Tento koncept je tiež veľmi užitočný pri plánovaní. Je veľmi dôležité, aby spoločnosť pochopila, ako veľmi môže byť tento alebo daný výrobok na pultoch obchodov, je čas zmeniť sortiment a za čo ho zmeniť.

Koncept rozlišuje niekoľko fáz životnosti produktu:

· Implementácia.

· Stupeň rastu.

· Splatnosť na trhu.

· Stupeň úpadku.

Pre plánovanie je marketing dôležitým objemom predaja, ktorý sa mení a zisk, ktorý produkt prináša. V prvej fáze môže byť zisk záporný: spoločnosť investuje s cieľom vytvoriť produkt, uviesť ho na trh, inzerovať, vytvoriť predajnú sieť. Spočiatku sú všetky tieto náklady vyššie ako zisk, ktorý predaj z predaja prináša. Neskôr, keď sa dosiahne bod zlomu, produkt nahradí náklady, ktoré spoločnosti vznikli, potom spoločnosť dosiahne zisk.

Produkt prináša maximálny zisk v štádiu zrelosti: v tejto dobe je produkt dobre známy, nevyžaduje ďalšie reklamné náklady a spotrebitelia sú ochotní ho kúpiť. Ďalšou fázou je recesia. V určitom čase poklesne predaj a ďalší produkt sa stáva atraktívnejším. Je dôležité, aby spoločnosť pochopila, kedy by mal byť výrobok stiahnutý z trhu a nahradený iným modelom alebo iným výrobkom.

Dôležitou charakteristikou výrobku na trhu je správanie konkurentov, ako aj ich množstvo. Rastúci produkt má viac konkurentov, vo fáze recesie je ich menej, ale produkt im stráca.

Pochopenie pravidelnosti životného cyklu produktu vám umožní úspešnejšie naplánovať prácu vašej spoločnosti, čo znamená, že sa stanete úspešnejšou.

Odporúčaná