Obchodné riadenie

Ako určiť náklady na tovar

Ako určiť náklady na tovar

Video: Inflation Overview | Inflation | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl

Video: Inflation Overview | Inflation | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl
Anonim

Náklady na tovar zahŕňajú súčet všetkých nákladov na jeho výrobu a predaj: suroviny, palivo, materiál, zariadenie, platy, náklady na dopravu atď. Náklady na tovar sa vypočítavajú na určovanie ceny tovaru a výpočet ziskovosti podniku.

Image

Budete potrebovať

  • - náklady na výrobu jednotky tovaru;

  • - cena predaného tovaru;

  • - objem výroby.

Návod na použitie

1

Na určenie nákladov na tovar je potrebné vypočítať všetky náklady vynaložené na vytvorenie výrobnej jednotky. Súčasne je bežné zoskupovať všetky náklady podľa nákladových položiek, ktoré sú podmienečne rozdelené na priame a nepriame. Priame náklady zahŕňajú suroviny a fixný majetok, platy, palivo. Nepriame náklady zahŕňajú údržbu a prevádzku zariadení. Existuje niekoľko metód na výpočet ceny tovaru.

2

Klasický výpočet nákladov zahŕňa určenie nákladov, ktoré sa líšia v pomere k objemu výroby. Predstaviteľmi sú suroviny, materiály, komponenty, technologická energia, mzdy za práce. Všetky tieto náklady sú zhrnuté a rozdelené do konkrétnych typov výrobkov.

3

Druhá možnosť výpočtu nákladov na tovar je vyjadrená prostredníctvom definície variabilných nákladov na výrobu každej jednotky pri nákladovej sadzbe. Potom sa absolútna hodnota nákladov vydelí objemom tohto typu výrobku.

4

Náklady na tovar môžete vypočítať pomocou analýzy marže. Používa pomer cien predaných výrobkov a variabilné náklady na jeho výrobu. Vyjadruje sa vzorcom:

„jednotková cena - jednotkové náklady na jednotku / jednotkovú cenu.“

5

Náklady na predaný tovar sa odpočítajú z účtovníctva tromi spôsobmi: podľa nákladov na každú jednotku, priemernými nákladmi alebo nákladmi na prvý tovar a časom nákupu. V súčasnosti je najbežnejšou metódou odpisovania predaného tovaru cena každej jednotky. V maloobchode sa tovar zaznamenáva v predajných cenách na súvahovom účte 42 „Obchodné rozpätie“.

6

V ekonómii sa rozlišujú celkové náklady (pomer celkových nákladov k objemu výroby) a marginálne náklady (náklady na každú nasledujúcu jednotku výroby).

Odporúčaná