Obchodné riadenie

Prečo finančná správa Facebooku sklamala investorov a analytikov

Prečo finančná správa Facebooku sklamala investorov a analytikov

Video: Bitcoin podľa Cohena do leta na $60 000? 2024, Smieť

Video: Bitcoin podľa Cohena do leta na $60 000? 2024, Smieť
Anonim

Potvrdenia viacerých odborníkov sa potvrdili - prvá finančná správa spoločnosti Facebook ako verejnej spoločnosti, zverejnená v noci 26. - 27. júla 2012, nespôsobila šok. Mnohí investori a analytici však boli sklamaní. Vo všeobecnosti sa dá dojem charakterizovať slovným spojením „dobrý, ale nie dosť“.

Image

Prvý stratový štvrťrok za 2, 5 roka

Nepríjemne prekvapili investorov výrazný nárast nákladov. A nie je to len obrovská kompenzácia, ktorú Facebook vyplatil svojim zamestnancom - 1, 1 miliardy dolárov. Ostatné výdavky sa výrazne zvýšili. Napríklad spoločnosť vynaložila 7-krát viac peňazí na uvedenie nových výrobkov ako minulý rok a náklady na marketing a administratívne potreby sa štvornásobne zvýšili. Celkovo sú náklady 1, 93 miliardy dolárov, čo je 4-krát viac ako v druhom štvrťroku minulého roka.

Výnosy spoločnosti sa zvýšili takmer o tretinu a dosiahli 1, 18 miliardy dolárov. Skutočný zisk sa však ukázal byť výrazne nižší, ako sa očakávalo - iba 295 miliónov (v priebehu IPO to znelo - 104 miliárd). A potom sa dá hovoriť o zisku iba podmienečne - s výnimkou kompenzácií vyplácaných zamestnancom. A keďže ich stále musíte počítať, je to len horký výsledok: čistá strata spoločnosti je 157 miliónov dolárov.

V období od apríla do júna teda Facebook prvýkrát za posledných 2, 5 roka pracoval „mínus“. Na porovnanie, finančný výsledok v druhom štvrťroku 2011 bol zisk 240 miliónov dolárov.

Žiadne predpovede do budúcnosti

Prekvapenie investorov a analytikov bolo tiež spôsobené absenciou akýchkoľvek konkrétnych finančných prognóz. A to nie pre nadchádzajúce vykazované obdobia ani z dlhodobého hľadiska. Hlavný finančný riaditeľ Facebooku David Ebersman uviedol, že rast výnosov je veľmi ťažké predvídať. Takáto neistota neprináša príťažlivosť ďalších investícií.

Podľa viacerých analytikov by z troch optimistických predpovedí v štvrťročnej správe mali prospech iba spoločnosti. Navyše sa vo všeobecnosti na Facebooku darí. Počet používateľov sociálnych sietí rastie a ľudia trávia na webe veľa času. Prítomnosť reklamy na stránkach nevystrašila návštevníkov mobilných verzií stránok, a to najmä to, že na IPO Facebooku bolo hlavným rizikom speňaženie mobilných služieb. Sociálna reklama formátu Sponzorované príbehy umožnila spoločnosti získať v sledovanom štvrťroku 84% výnosov. V budúcnosti má vedenie spoločnosti v úmysle tento výnosový produkt rozvinúť.

Facebook má teda o pár mesiacov pred sebou potvrdenie svojho úspechu v speňažovaní. To znamená, že aj napriek klesajúcej cene akcií má novo razená verejná spoločnosť vyhliadky.

Prvá finančná správa spoločnosti Facebook sklamala investorov a analytikov

Odporúčaná