Druhy činností

Rozširovanie trhových inovácií

Rozširovanie trhových inovácií

Video: Horizon Europe: Investing in our future together 2024, Júl

Video: Horizon Europe: Investing in our future together 2024, Júl
Anonim

Nech už predávate čokoľvek, je veľmi dôležité pochopiť, ako rýchlo sa produkt na trhu stáva známym a že sa skutočne začína kupovať.

Image

Pri plánovaní propagácie akéhokoľvek výrobku na trhu je veľmi dôležité porozumieť tomu, ako produkt žije na trhu a ako sa v súvislosti s ním správajú spotrebitelia v každej fáze existencie výrobku.

Aby to pochopili, tvoria tzv. Životný cyklus produktu, ktorý zahŕňa štyri fázy: uvedenie produktu na trh, rast, zrelosť na trhu a recesia. V implementačnej fáze si málo ľudí kupuje produkt a často kupujú ľudia, ktorí sa neboja nového, chcú vyskúšať niečo neobvyklé. Vo fáze rastu produkt kupujú viac nielen inovátori, ale aj spotrebitelia, ktorí tento výrobok poznali. Väčšina z nich sa môže stať pravidelnými spotrebiteľmi produktu.

Vo fáze zrelosti produktu sa môžu dostať na masový trh: tí, ktorí neradi riskujú. Nakoniec, počas recesie, menej ľudí nakupuje tovar a medzi spotrebiteľmi môžu byť tí, ktorí z nejakého dôvodu nemali čas na kúpu tovaru alebo o jeho nákupe pochybovali. Trh je v súčasnosti už nasýtený tovarom. Títo ľudia zvyčajne nemajú radi riziká a vyžadujú si záruky: je dôležité, aby pochopili, že tovar skutočne uspokojí ich potreby.

Dôležitou charakteristikou distribúcie tovaru na trhu je šírenie inovácií. Inými slovami, na pochopenie správania sa trhu je dôležité vedieť, ako rýchlo sa všetko nové šíri na trhu. Závisí to od toho, ako rýchlo spotrebitelia začínajú produkt rozpoznať a kúpiť. Tento proces môže ovplyvniť niekoľko faktorov, z ktorých hlavné:

· Vek a ďalšie demografické charakteristiky spotrebiteľov. Je pravdepodobnejšie, že mladí ľudia budú inovatívni.

· Koľko ľudí sa rozhodne kúpiť produkt. Čím viac ľudí - tým menšia je pravdepodobnosť, že si ľudia kúpia tovar ako prvý.

· Uspokojenie závažnej potreby. Ak navrhovaný produkt môže pomôcť ľuďom vyriešiť problém, možno rýchlejšie urobia rozhodnutie o kúpe.

· Existencia rizík. Správnejšie by bolo písať - „prítomnosť vnímaných rizík“. Inými slovami, ak tento nákup predstavuje pre spotrebiteľa vážne riziko, môže nákup odmietnuť.

· Výhody, ktoré tento produkt ponúka. Ak spotrebiteľ získa z produktu významné výhody - zakúpi ho čoskoro.

Ak je teda váš produkt inovatívny, mali by ste sa o jeho úspešnom živote na trhu snažiť informovať spotrebiteľov. Premýšľajte o tom, kde a ako to môžete urobiť. Zdôraznite jeho výhody, povedzte presne, aké problémy to pomôže vyriešiť - a úspech nebude trvať dlho.

Odporúčaná