Druhy činností

Pojem, typy a formy podnikania

Obsah:

Pojem, typy a formy podnikania

Video: Právne formy podnikania | Finančná gramotnosť 2024, Júl

Video: Právne formy podnikania | Finančná gramotnosť 2024, Júl
Anonim

Podnikanie je jedným z najdôležitejších mechanizmov trhovej ekonomiky. Ak postupujete podľa zákona, podnikanie môžu vykonávať iba súkromné ​​osoby a právnické osoby registrované štátom. Obzvlášť dôležitú úlohu v ekonomike zohrávajú obchodné organizácie - podniky. Sú to oni, ktorí vyrábajú väčšinu tovaru a služieb, vytvárajú pracovné miesta a tvoria štandardy spoločnosti.

Image

Podnikanie ako spôsob organizácie podnikania

Podnikateľská činnosť je činnosť, ktorú podnikateľské subjekty vykonávajú na svoje vlastné riziko pri zachovaní nezávislosti. Tieto činnosti sú zamerané na systematické získavanie zisku z poskytovania služieb, predaj výrobkov, vykonávanie rôznych druhov práce, ako aj využívanie majetku. Predmetom podnikateľskej činnosti môže byť osoba, ktorá je registrovaná v tejto funkcii v súlade so zákonom. Príjem z podnikateľskej činnosti sa nazýva zisk.

V Rusku sa podnikatelia často nazývajú podnikateľmi. Vo vnútroštátnom práve sa však toto epiteton amerického pôvodu nenašiel. Jeho náhradou bol termín „podnikateľ“.

Ak podnik otvorí fyzickú osobu, stane sa samostatným podnikateľom. Podnik (firma, spoločnosť) sa bude považovať za právnickú osobu podnikajúcu. Základom takejto činnosti je v každom prípade podnikateľská schopnosť osoby, ktorá otvára vlastný podnik. Ako nezávislý účastník trhových vzťahov podnik koná v hospodárskych vzťahoch vo svojom vlastnom mene a nesie zodpovednosť za celý rad záväzkov.

Druhy podnikov a znaky podnikateľskej činnosti

Fyzické a právnické osoby sú oprávnené podnikať v rôznych druhoch podnikania. Podnikanie môže byť:

  • obchodné;

  • výrobe;

  • inovácie;

  • Financial.

V tlači často nájdete rôzne názvy právnických osôb zaoberajúcich sa podnikateľskou činnosťou: spoločnosť, spoločnosť, podnik, organizácia, korporácia atď. Je potrebné pamätať na to, že v najširšom zmysle slova sa podnik chápe ako nezávislý podnikateľský subjekt, ktorý vyrába produkty, služby a pracuje s cieľom dosiahnuť zisk a uspokojiť potreby spoločnosti.

Jednou zo základných čŕt podniku môže byť koncepcia „majetkového komplexu“. Ide o názov nehnuteľného a hnuteľného majetku, ktorý spolu tvorí jeden celok. Tento komplex by sa mal používať na špecifické technologické alebo výrobné účely. Prvkami majetkového komplexu môžu byť pozemky, budovy a stavby, vybavenie, lietadlá, vesmírne a námorné lode. Samostatne sa nehmotný majetok zohľadňuje v majetkovom komplexe podniku, ktorý môže zahŕňať ochranné známky, licencie, autorské práva a podobne.

Vo väčšine prípadov je podnik založený ako obchodná organizácia, aj keď v niektorých prípadoch môžu podnikať aj neziskové organizácie. Synonymum pre pojem „obchodná organizácia“ môže slúžiť ako pojem „spoločnosť“, „spoločnosť“, „spoločnosť“. Rozdiely medzi nimi sú určené osobitosťami právnych predpisov jednotlivých krajín. Vo väčšine prípadov by nebolo správne pomenovať spoločnosť za dcérsku spoločnosť alebo pridruženú spoločnosť. A továreň sa môže dobre nazývať spoločnosť. Korporácia je združenie právnických osôb alebo fyzických osôb, ktoré má zvyčajne formu akciovej spoločnosti a spravuje ho zvyčajne predstavenstvo.

Úloha podnikov v ekonomike

Podnik v modernej ekonomike sa stáva hlavným spotrebiteľom zdrojov, získavajúcich suroviny, materiály, komponenty, diely, komponenty. Ďalšou funkciou podniku, ktorá určuje jeho úlohu v ekonomike, je to, že je dodávateľom tovaru, práce, služieb na rovnakom trhu.

Hlavným cieľom každého podnikania je dosiahnuť zisk. Preto je potrebné identifikovať spoločenské potreby, nájsť spôsob, ako ich uspokojiť a ponúknuť spotrebiteľom výrobky, ktoré môžu túto úlohu splniť. Podniky, ktoré sa zaoberajú výrobou a marketingom výrobkov, musia dobyť a udržať si určitý podiel na trhu, zvýšiť ziskovosť, optimalizovať náklady a postarať sa o budovanie svojej povesti podniku. Západné obchodné modely predpokladajú, že podnik má osobitné poslanie, ktoré predpisuje význam vytvorenia a existencie obchodnej organizácie. Filozofiou podniku je zvyčajne priniesť na svet niečo, čo má hodnotu a bezpodmienečnú užitočnosť.

Funkčné subsystémy

Tvorbu výrobkov zabezpečuje výrobná jednotka spoločnosti. Za predaj hotových výrobkov na trhu sú zodpovedné predajné a marketingové štruktúry podniku. Priemyselný podnik má vo všeobecnosti tri hlavné subsystémy s nezávislými funkciami. Tieto zahŕňajú:

  • napájací systém;

  • výrobný systém;

  • predajný systém.

Dodávka je zodpovedná za získanie zdrojov, ktoré výroba potrebuje. Ten zase mení zdroje tak, aby sa zmenili na hotové výrobky. Produkt je predávaný a dodávaný konečnému spotrebiteľovi prostredníctvom predajnej organizácie.

Klasifikácia a formy podnikov

Podniky pôsobiace v trhovej ekonomike sa líšia veľkosťou, pridružením k odvetviu, vlastnosťami podnikania, ako aj právnou formou. V Rusku je klasifikácia podnikov z hľadiska ich organizácie zakotvená v zákone. Iné formy klasifikácie sú však celkom možné.

Podľa cieľov činnosti sú všetky organizácie, ktoré majú právo podnikať, rozdelené na:

  • obchodné;

  • profit.

Pokiaľ ide o pridruženie k priemyslu, existujú podniky odvetví náročných na pracovnú silu (napríklad v sektore služieb); podniky kapitálovo náročných odvetví (vrátane strojárstva, baníctva); znalostné odvetvia (napríklad spoločnosti v oblasti informačných technológií).

V závislosti od formy vlastníctva sa podniky rozlišujú:

  • vláda;

  • jednotlivca;

  • súkromného;

  • kolektívne;

  • kĺb.

Podľa rozsahu činnosti sa podniky tradične delia na malé, stredné a veľké. Najväčšiu udržateľnosť a životaschopnosť predstavujú veľké podniky, ktoré sú schopné kontrolovať významný podiel na trhu. Nadnárodné korporácie majú na trhu špeciálne výhody, z ktorých mnohé majú pobočky v rôznych častiach sveta. Malé podniky sú flexibilnejšie a relatívne ľahko sa zakladajú alebo uzatvárajú. Takéto firmy sa ľahšie prispôsobujú meniacim sa podmienkam hospodárskej činnosti, z hľadiska riadenia sú oveľa mobilnejšie.

Výhoda veľkých podnikov spočíva v tom, že majú možnosť minúť peniaze na experimentálnu výskumnú prácu a výskum, čo im umožňuje získať špeciálne konkurenčné výhody a vyrábať výrobky vyššej kvality. Tieto výhody veľkých podnikov však majú svoje hranice, pri ktorých môže dôjsť k narušeniu jednoty výrobnej činnosti a systému riadenia výroby.

Odporúčaná