Obchodné riadenie

Dôvody poklesu výnosnosti aktív

Obsah:

Dôvody poklesu výnosnosti aktív

Video: The brain-changing benefits of exercise | Wendy Suzuki 2024, Júl

Video: The brain-changing benefits of exercise | Wendy Suzuki 2024, Júl
Anonim

Návratnosť aktív odráža efektívnosť činnosti podniku a využitie investovaného kapitálu. Pokles tohto ukazovateľa je preto pre majiteľov firiem alarmujúcim signálom.

Image

Pojem návratnosti aktív a dôvody jeho poklesu

Rentabilita aktív - ukazovateľ, ktorý vám umožňuje vyhodnotiť výsledky hlavnej činnosti spoločnosti. Ukazuje návratnosť každého rubeľa aktív bez ohľadu na zdroj ich vzniku. Vypočíta sa ako pomer čistého zisku k aktívam podniku.

Hlbší obraz o vytvorení tohto ukazovateľa vám umožní získať integrovanú finančnú analýzu. V súvislosti s efektívnym využívaním majetku spoločnosťou sa najčastejšie používa systém finančnej analýzy vyvinutý spoločnosťou DuPont. Zahŕňa to rozdelenie vzorca návratnosti aktív na niekoľko ukazovateľov.

Podľa modelu sa miera návratnosti aktív počíta ako rentabilita tržieb vynásobená obratom aktív. V tomto vzorci sa návratnosť tržieb rovná pomeru čistého zisku k výnosom a obrat je pomer výnosov k aktívam.

Použitie modelu Dupont je zrejmé z dvoch dôvodov poklesu návratnosti aktív: zníženie návratnosti tržieb a zníženie obratu. Vzhľadom na tieto ukazovatele v priebehu času môžete určiť, ktorý z nich nakoniec viedol k poklesu návratnosti aktív.

Analýza ukazovateľov návratnosti aktív vám umožňuje identifikovať problémové miesta v podnikaní a vyvinúť spôsoby ich riešenia.

Odporúčaná