Druhy činností

Zásady spoločenskej zodpovednosti podnikov

Obsah:

Zásady spoločenskej zodpovednosti podnikov

Video: Veolia’s purpose 2024, Júl

Video: Veolia’s purpose 2024, Júl
Anonim

Spoločenská zodpovednosť podnikov (CSR) je koncept, v ktorom rôzne štruktúry štátu zohľadňujú záujmy ľudí pri ich činnosti. Na základe akých princípov táto zodpovednosť funguje a ako pomôže osobe?

Image

Viacvrstvový systém

Systém SZP pozostáva z 3 úrovní s vlastnými nuanciami. Ak zo systému vypadne aspoň jedna úroveň, stratí sa všetok význam v sociálnej zodpovednosti:

  1. Je tvorená reprezentáciou spoločnosti o morálnych hodnotách a morálke všeobecne. To znamená, že prvou úrovňou sú morálne povinnosti štruktúr voči človeku.

  2. Druhou úrovňou je zodpovednosť s určitými normami. Keďže prvky systému sú predmetom vonkajšej kontroly, vyžadujú otvorenosť, čestnosť a transparentnosť akýchkoľvek akcií a akcií.

  3. Posledná úroveň je zameraná na vytváranie hodnôt pre osobu v priebehu interakcie so záujemcami o podnikanie. To je hlavná etická časť.

Hlavné modely

Modely CSR používajú určité smery a najobľúbenejšie sú nasledujúce:

  1. Sociálna. V súčasnosti existujú spoločnosti na miestach, kde sa venuje pozornosť sociálnym problémom. Kvôli väčšej stabilite a viditeľnosti systému je potrebné súčasne sledovať spoluprácu vo viacerých oblastiach. Živým príkladom sú dary, rekreačné oblasti, sociálne investície atď.

  2. Poučné. Podpora programov vzdelávacieho systému, od výučby jednoduchých vecí po jemný technický výskum, je jednou z dôležitých a primárnych oblastí spoločenskej zodpovednosti v Ruskej federácii.

  3. Pre životné prostredie. Rozvoj sociálnej zodpovednosti podnikov nepochybne ovplyvňuje aj vlastnosti životného prostredia. Všade v celej krajine a vo svete je možné pozorovať minimálny negatívny vplyv na prírodu a na väčšine miest sa stále hľadá maximálna ochrana prirodzenej rovnováhy prírody. Projekty v tomto smere zohľadňujú starostlivé využívanie prírodných zdrojov, optimálne zneškodňovanie existujúceho odpadu, ako aj rozvoj pozitívneho prístupu k prírode v spoločnosti.

Odporúčaná