Obchodné riadenie

Spôsoby, ako zvýšiť efektivitu výroby

Obsah:

Spôsoby, ako zvýšiť efektivitu výroby

Video: Hatha joga pre zdravý chrbát | záznam z live lekcie Tvoja Joga 2024, Júl

Video: Hatha joga pre zdravý chrbát | záznam z live lekcie Tvoja Joga 2024, Júl
Anonim

Vzhľadom na rastúcu konkurenciu a krízu v hospodárstve sa účinné riadenie výroby stáva kritickou úlohou. Na jeho vyriešenie je potrebné vyvinúť integrovaný prístup založený na analýze viacerých faktorov.

Image

Kritériá hodnotenia výkonnosti

Posúdenie efektívnosti výroby je založené na mnohých kritériách. Pri analýze sa častejšie používajú kvantitatívne ukazovatele výkonnosti. Sledovanie ich dynamiky vám umožňuje identifikovať zníženie efektívnosti výroby a prijať opatrenia na vyriešenie tohto problému.

Jedným z kľúčových analyzovaných kritérií je ziskovosť, ktorá odráža efektívnosť využívania podnikových zdrojov. Ziskovosť je vo všeobecnosti pomer medzi príjmami (hrubý príjem) a celkovými nákladmi. Dá sa vyjadriť pomocou ukazovateľov čistého zisku (pomer predaja k ziskovosti predaja), produktivity (pomer počtu predaných výrobkov k nákladom na pracovnú silu) a inovácií (faktor určujúci konkurencieschopnosť výroby a úlohu inovácie vo výrobnom procese).

Priorita a špecifická váha každého z kritérií závisí od typu podniku, jeho postavenia na trhu, počtu zamestnancov atď. Úlohou podnikového manažmentu je identifikovať kľúčové faktory zvyšovania efektívnosti výroby.

Riešenie problému neefektívnej výroby sa najčastejšie scvrkáva do troch oblastí - optimalizácia výrobných nákladov, implementácia inovácií vo výrobe a tiež zmena v systéme riadenia.

Optimalizácia nákladov

Ak sa na základe analýzy zistí, že podnik má nízku konkurenčnú pozíciu, pokiaľ ide o ziskovosť a ziskovosť výroby, prioritou by mal byť rozvoj opatrení na zníženie nákladov. Môže ísť napríklad o kroky na optimalizáciu nákladov na suroviny vyhľadaním ziskovejších obchodných ponúk od dodávateľov alebo zmenou zložiek a komponentov výrobného procesu.

Ďalšou možnosťou je znížiť fixné náklady (napríklad nájomné, logistické náklady) v štruktúre nákladov v dôsledku zvýšenia objemu výroby. Je pravda, že je to možné iba vtedy, ak existujú zaručené trhy s výrobkami.

Nakoniec, treťou možnosťou je optimalizácia počtu zamestnancov. Napríklad outsourcing časti služieb. Spoločnosti často používali túto metódu počas finančnej a hospodárskej krízy, keď prevádzali účtovné a právne funkcie na tretie strany.

Modernizácia výroby

V moderných podmienkach je využívanie inovácií jedným z kľúčových faktorov konkurencieschopnosti spoločnosti. Koniec koncov, môžu znížiť výrobné náklady a ponúkať lepšie výrobky.

Modernizáciu je možné vykonať zavedením moderného softvéru alebo nového, produktívnejšieho vybavenia. Softvér teda môže automatizovať časť obchodných procesov alebo zlepšiť internú komunikáciu medzi zamestnancami. V kontexte neustáleho zvyšovania nákladov na energetické zdroje môže byť jedným z významných faktorov zvyšovania efektívnosti výroby zavádzanie energeticky účinných úsporných technológií.

Odporúčaná