Obchodné riadenie

Prečo budovanie tímu (team building)

Prečo budovanie tímu (team building)

Video: Víkendovka tímu CVČ sv. Jakuba (TEAMBUILDING) 2024, Jún

Video: Víkendovka tímu CVČ sv. Jakuba (TEAMBUILDING) 2024, Jún
Anonim

Budovanie tímov je relatívne nový pojem v oblasti personálneho manažmentu. Sú podujatia zamerané na budovanie tímu pre podnikanie naozaj dobré?

Image

Nech už hovoria alebo píšu odborníci na personálny manažment, vytvorenie tímu úplne závisí od osobnosti vedúceho. Dobrým príkladom je futbalové mužstvo Manchester United. Jeden z najlepších tímov na svete prudko znížil svoju úroveň šampiónov odchodom legendárneho trénera - sira Alexa Fergusona. Zdalo by sa, že existuje všetko - super hráči, tímový duch (hranie v skvelej MJ je sen každého futbalistu), rozdelenie rolí, vypracovaná interakcia, motivácia (ach áno, motivácia milovaná personalistami!). A výsledky s novými trénermi nie sú rovnaké. Prečo? Áno, chýba jedna zložka - Fergusonova mágia.

Slovo „team building“ sa stalo súčasťou sféry personálneho manažmentu v športe. Šport, rovnako ako podnikanie, je ťažká vec. Iba v športe je výsledok rýchlejší. Dvakrát 45 minút vo futbale - a vy ste stratili alebo vyhrali (dokonca aj remízy sú stranami často vnímané ako prehra alebo naopak). V podnikaní sa výsledok konania neobjaví okamžite, čo ponecháva príležitosť na zbytočnú manipuláciu.

Napríklad pre „teambuildingové akcie“. Toto je jedno z najhorších slov. Kombinácia sovietskej okennej krytiny so špecializovaným patosom. A tiež - slovo „corporate“ nejako tesne vstúpilo do kancelárskeho slovníka (zrejme skratka pre „corporate“). Aj keď „spoločnosť“ má menej ako tucet zamestnancov, to isté - spoločná oslava dovolenky sa hrdo nazýva toto slovo.

Venujem pozornosť slovám, pretože za nimi musia stáť určité veci. A to by malo viesť k výsledku. Ak vaša organizácia nadšene propaguje firemnú kultúru, organizuje firemné akcie, absolvuje školenia zamerané na budovanie tímu, vytvára tímového ducha a zároveň horúčkovitý obrat zamestnancov na všetkých úrovniach - prestaňte robiť nezmysly a utrácajte za to prostriedky spoločnosti.

V popredí podnikania je cieľ. Na dosiahnutie cieľa sa vytvára tím (organizácia, dielňa, oddelenie, oddelenie, jednotka atď.), Ktorý je schopný vykonávať určité funkcie a dosahovať výsledky. Prácu tímu riadi vedúci. Od neho je predovšetkým potrebný výsledok. Tvorí tím. Ako?

Každý vedúci zostavuje tím pre seba, v súlade so svojimi predstavami o podnikaní. Aj keď počiatočný výber zamestnancov je vykonávaný personálnym manažérom, posledné slovo spravidla zostáva na hlave. Rozdeľuje funkcie v súlade s príspevkami, vidí aj portrét ideálneho vykonávateľa týchto funkcií. A tak či onak, bude sa usilovať o maximálnu blízkosť zamestnancov k ideálu, ktorý nakreslil. Na druhej strane zamestnanci tiež hodnotia, či chcú pracovať pod takým vedením. Každý človek je človek s vlastnými švábmi v hlave. Kto vie, prečo sa vzťahy rozvíjajú alebo nerozvíjajú. Zostaviť (a zachrániť) tím iba dvoch ľudí - rodiny - a oh, aké ťažké to je. A tu je funkčný tím!

V každom prípade pri budovaní vzťahov v organizácii strany hodnotia dve charakteristiky - odborné zručnosti a osobné vlastnosti. Ktorý z nich je dôležitejší, je ťažké povedať. Ich kombinácia je skôr dôležitá. Ak sa okrem toho dá zlepšiť profesionalita (prostredníctvom odbornej prípravy, mentorstva), potom sa spravidla nemení charakter dospelého. Je možné prostredníctvom osobného tréningu budovať osobné vzťahy? Pochybujem. Vodca sa teda primárne zameriava na funkčnosť. Jeho úlohou je rozdeľovať jasne definované funkcie medzi zamestnancov tak, aby zostalo len sčítanie miestnych výsledkov na získanie celku. Hlavná vec je istota zodpovedností každého jednotlivca a závislosť od celkového výsledku.

Všimnite si zásadný rozdiel: vedúci je povinný dosiahnuť cieľ tímu a zamestnanci majú právo pracovať alebo nepracovať pod takým vedením. Populárna múdrosť - nebudete násilne milí.

Predpokladajme však, že manažér má potrebných špecialistov. Nie skutočnosť, že to bude tím. V tíme sa nevyhnutne vyskytnú rozpory. Neexistuje dokonalý tím, v ktorom každý nemôže žiť bez seba a je neustále osvetlený západnými úsmevmi. Môžete sa samozrejme pokúsiť nadviazať vnútorné vzťahy pomocou školení a spoločných aktivít, strávením osobného času zamestnancov alebo prácou. Ktorá možnosť je pre podnikanie bezbolestnejšia? Pracovný čas zamestnancov slúži na plnenie ich povinností. Mimochodom, celý tím. Je potrebné ich oddeliť od spoločného podnikania, aby sme sa naučili, ako podnikať spoločne? Osobný čas slúži na odpočinok z pracovných problémov a tiež z profesionálneho prostredia. Je nepravdepodobné, že obyazalovka bude s tímom aj po niekoľkých hodinách, čo pomôže posilniť tím. A napríklad rodina? Skutočne, schopnosť mať osobný čas (Ocium) určila v starom Ríme rozdiel medzi slobodným mužom a otrokom. To znamená, že v priebehu práce sa musia vyriešiť problémy s osobnosťou pri interakcii personálu.

Ukazuje sa, že vytvorenie tímu z tímu závisí výlučne od vodcu. Po prvé, určuje zloženie personálu podľa ich schopnosti vykonávať určité úlohy. Po druhé, všetkými dostupnými metódami (organizácia práce, osobný vplyv) zabraňuje konfliktným situáciám, ktoré môžu zasahovať do vykonávania úloh. Po tretie, vedie to k dosiahnutiu cieľov.

Podľa môjho názoru (a ako vedúci predstaviteľ pôsobím 25 rokov), ak vznikne myšlienka budovania tímu, mal by sa vedúci najprv a predovšetkým pozerať na seba. Neučiť ľudí, ako byť tímom, ale naučiť sa, ako riadiť svoj vlastný tím, aby ste o ňom mohli hovoriť (tím) - tím. Ťažko si poradiť sám? Potom je možno najlepšou voľbou prítomnosť osobného trénera (trénera) v čele. V ideálnom prípade je úlohou obchodného trénera pomáhať pri budovaní práce tak, aby tím vykonával svoje funkcie nezávisle, bez priamej účasti vedúceho a vnímal ho (a to je veľmi dôležité!) Ako ideologického vodcu. A to je tím. Takže v športe. Takže je to v podnikaní.

Odporúčaná