ostatné

Čo je to podnik

Čo je to podnik

Video: Ekonomika podniku - Podnik a Podnikání 1.: Definice podnikání 2024, Júl

Video: Ekonomika podniku - Podnik a Podnikání 1.: Definice podnikání 2024, Júl
Anonim

Holdingová alebo holdingová spoločnosť je osobitnou formou združovania kapitálu, integrovanej spoločnosti, ktorá sa nezaoberá výrobnými činnosťami, ale využíva svoje vlastné zdroje na získanie kontrolných podielov v iných podnikoch s cieľom koordinovať svoje činnosti. Subjekty, ktoré sa zlúčia do holdingov, majú finančnú a právnu nezávislosť, holdingová spoločnosť má však právo vyriešiť kľúčové otázky.

Image

Návod na použitie

1

Podiel je teda systémom obchodných organizácií, ktorý zahŕňa materskú spoločnosť, ktorá vlastní kontrolný podiel v iných organizáciách, ktoré sú dcérskymi spoločnosťami vo vzťahu k materskej spoločnosti. Vedúca (správcovská) spoločnosť môže vykonávať výrobné funkcie a priamo sa podieľať na riadení podniku. Za dcérsky podnik sa považuje podnik, ktorého konanie je regulované holdingovou spoločnosťou z dôvodu prevahy jej podielu na základnom imaní alebo v súlade s uzatvorenou dohodou.

2

Podniky sa netvoria náhodou. Účelom ich vzhľadu je dobytí nových trhových sektorov a zníženie nákladov. Tieto faktory zvyšujú hodnotu spoločnosti, jej kapitalizáciu, čo si vyžaduje efektívne fungovanie celého systému podnikov zahrnutých do holdingu. Hodnota akcií sa zároveň zvyšuje iba vtedy, ak dcérske spoločnosti a materská organizácia fungujú efektívne.

3

Podiel je možné vytvoriť postupným zlúčením alebo získaním kontroly nad spoločnosťami, ktoré pôsobia v rovnakom odvetví. Hlavným cieľom vytvorenia takýchto podielov je rozšíriť hranice podnikania, sféry vplyvu a dobytie nových trhových sektorov. V tomto prípade hovoríme o horizontálnej integrácii.

4

Ďalším spôsobom, ako udržať formáciu, je vertikálna integrácia, keď sa kombinujú podniky jedného technologického cyklu (od nákupu surovín po výrobu hotových výrobkov). Účelom vytvorenia takéhoto podielu je znížiť náklady, zvýšiť cenovú stabilitu a efektívnosť spoločnosti ako celku.

5

Podiel je možné vytvoriť postupným zakladaním podnikov a ich spájaním s existujúcou skupinou. Takto funguje svetovo známa spoločnosť McDonald's. Takáto politika umožňuje vyhnúť sa veľkým stratám počas bankrotu jedného z podnikov.

6

Podiel je riadený prostredníctvom stretnutí akcionárov, predstavenstva a výkonného riaditeľstva. Medzi vedením holdingovej spoločnosti a akciovou spoločnosťou nie sú žiadne zásadné rozdiely. Pokiaľ ide o podiel, hlavní akcionári sú však jasne definovaní a riadia celú skupinu podnikov.

Odporúčaná