Obchodné riadenie

Čo je to marketing?

Čo je to marketing?

Video: Co je to marketing | EDULAM 2024, Júl

Video: Co je to marketing | EDULAM 2024, Júl
Anonim

Päťdesiate roky minulého storočia znamenali významný medzník vo vývoji hospodárstva väčšiny priemyselných krajín - prechod na „zákaznícky trh“. Tento typ trhu sa vyznačuje prevahou ponuky nad dopytom, čo otvára slobodu voľby pre spotrebiteľa a výrobca zhoršuje problém predaja. V tejto situácii sa rodí nová „filozofia“, koncepcia podnikania - marketing, ktorá je založená na skutočnom uspokojení potrieb kupujúceho.

Image

Motto marketingu je jednoduché a logické: produkovať to, čo sa bude úspešne predávať, a nie predávať to, čo sa vyrába. Určite optimálny objem a štruktúru potrieb rozpúšťadiel a vyvinúť efektívne prostriedky na ich splnenie - to je hlavná vec v marketingovej politike každého podniku. Tovar je zároveň nástrojom na uspokojenie potrieb. V marketingovom prístupe k riadeniu trhovej činnosti je hlavnou vecou zložitosť a cieľavedomý vplyv na trh (spotrebiteľov). Marketingový mix sa nazýva inak: marketingový mix, funkcia 4p (štyri pí) od prvého písmena anglickej abecedy. Produkt - „produkt“, cena - „cena“, predaj (distribúcia) - „miesto“ alebo „fyzická distribúcia“, propagácia - „propagácia“ (marketingová komunikácia: reklama, „public relations“, podpora predaja a osobný predaj).

Všetky tieto prvky sú úzko prepojené a vzájomne závislé. Zákony trhu určujú základné funkcie marketingu. Toto je štúdia dopytu po výrobkoch (službách), identifikácia súčasných potrieb, predpovedanie požiadaviek spotrebiteľov; vývoj nového produktu alebo služby, jej sortiment; vývoj cenovej stratégie; organizácia optimálnych distribučných kanálov a vytvorenie systému na vytváranie dopytu a podporu predaja.

Zakladateľ teórie marketingu (z angličtiny. Marketing - predaj, obchodovanie na trhu) - americký vedec F. Kotler definoval marketing ako typ ľudskej činnosti, ktorá je zameraná na uspokojovanie potrieb a potrieb prostredníctvom výmeny (akt predaja).

Počiatočná myšlienka, z ktorej vychádza marketing, je myšlienka ľudskej potreby, t. pocity osoby, ktorá nemá nič (jedlo, odev, teplo, bezpečnosť, vedomosti, sebavyjadrenie, duchovná intimita atď.). Potreba, ktorá sa stáva špecifickou v dôsledku charakteristík kultúrnej úrovne a osobnosti jednotlivca, je nevyhnutnosťou. Potreby a potreby uspokojuje tovar. Každý výrobca má záujem na tom, že na rozdiel od neustále sa meniacich preferencií spotrebiteľov a zvyšujúcej sa konkurencie je to dopyt po jeho produkte. To je dôvod, prečo marketingové riadenie je predovšetkým riadenie dopytu.

Hlavným cieľom podnikateľa v trhovej ekonomike je dosiahnuť zisk zo svojej činnosti, z podnikania. Jeho produkt alebo služba musia byť také, aby sa nevyhnutne museli predávať za výhodnú cenu.

Marketing je vždy zameraný na riešenie jasných praktických problémov:

- zdôvodnenie výroby presne tých výrobkov, ktoré sú predmetom dopytu na trhu;

- koordinácia výrobných, finančných a marketingových aktivít spoločnosti;

- zlepšenie foriem a metód predaja výrobkov (služieb);

- flexibilná reštrukturalizácia, reorganizácia spoločnosti v prípade zmeny dopytu.

Pokrytie trhu určuje rozsah marketingu. Mikromarketing - marketingová činnosť v jednej spoločnosti alebo skupine spoločností. Makromarketing je marketingová činnosť, ktorá zahŕňa širokú škálu tovaru a služieb v rámci celého priemyslu, na celoštátnej i globálnej úrovni.

Marketingové aktivity sa môžu vykonávať so zameraním na rôzne prístupy v závislosti od konkrétnych hospodárskych a sociálnych podmienok. V podmienkach nedostatku tovaru bude opodstatnená koncepcia zlepšenia výroby (zvýšenie jej efektívnosti, zvýšenie produkcie). V prípade dopytu po kvalite bude relevantná koncepcia vývoja produktu. Pozitívny, ale spravidla krátkodobý účinok, sa dá dosiahnuť koncepciou komerčného úsilia: výrobok sa bude predávať iba s nútenou a intenzívnou stimuláciou. Pozornosť si zaslúži koncept sociálneho a etického marketingu, v ktorom je prvoradá kombinácia ekonomických záujmov výrobcov, individuálnych spotrebiteľských požiadaviek a záujmov spoločnosti (morálka verejnosti, ekológia, kultúra regiónu atď.).

Súvisiaci článok

Ako zdôrazniť slovo „marketing“

Marketing v roku 2018

Odporúčaná