obchodné

Výhradný majiteľ a patentový systém

Obsah:

Výhradný majiteľ a patentový systém

Video: Jak získat patent a k čemu vám bude | Podnikatelský kompas BusinessInfo.cz 2024, Júl

Video: Jak získat patent a k čemu vám bude | Podnikatelský kompas BusinessInfo.cz 2024, Júl
Anonim

Ako môže IP prejsť na patent, ak existuje túžba použiť tento konkrétny režim v práci? Je to celkom jednoduché: podnikateľ musí podať žiadosť na IFTS, aby prešiel na tento systém. Výnimkou sú iba daňovníci, ktorí už uplatňujú zníženú sadzbu, jej veľkosť je 0%.

Image

Ak sa rozhodnete prejsť na PSN, zvážte vlastnosti systému. Prihláška musí byť podaná najneskôr 10 dní pred okamihom plánovania použitia patentového systému.

Žiadosť o povolenie sa zvyčajne podáva v čase registrácie IP. Tí podnikatelia, ktorí sa chystajú organizovať podnikanie vo viacerých oblastiach pomocou PNS, musia získať povolenie na každý druh činnosti. Patent vám umožní vyskúšať si prácu. Možno sa vám podarí, potom môžete podnik ďalej rozvíjať.

Ak máte v úmysle pracovať v mieste bydliska, obráťte sa na daňový úrad. Často sa však vyskytujú situácie, keď je podnikateľ registrovaný v jednom meste a chce otvoriť svoj vlastný podnik v inom. V takom prípade sa musí obrátiť na IFTS so žiadosťou o povolenie. Nemyslite si, že tento dokument bude musieť čakať veľmi dlho. Jeho výrobná doba je 5 dní od dátumu aplikácie.

Patentový systém je pre podnikateľov navrhovaný od začiatku roku 2013. Bola vytvorená na uľahčenie podnikania. Patentový systém bol vytvorený špeciálne pre podnikateľov, ale podnikatelia môžu tento daňový režim používať iba vtedy, ak vykonávajú určité druhy činností.

Upozorňujeme, že PNS je platný iba v regióne, v ktorom sa rozhodlo o zavedení tohto systému. Medzi výhody patentu patrí skutočnosť, že tento daňový režim možno voľne kombinovať s inými daňovými režimami.

PNS nahrádza niekoľko daní. Jednotliví podnikatelia nemusia platiť DPH a daň z príjmu fyzických osôb. Okrem toho nemusia platiť daň z majetku.

Hlavnou výhodou PNS je pohodlie jeho použitia. Ak ste získali povolenie, nemusíte už ísť na daňový úrad. Nemusíte predkladať vyhlásenie každý rok, pretože potenciálny príjem už bol vypočítaný vopred. Nemusíte platiť dane, všetky poplatky, ktoré platíte pri nákupe povolenia. Poistné stačí iba načas. To je dôvod, prečo začať podnikať, keď ešte nie je jasné, či bude podnik úspešný, oplatí sa zvoliť patent.

Rozlišujú sa nasledujúce výhody patentového systému:

1. Aj keď sa chystáte platiť v hotovosti alebo používať platobné karty, nemusíte používať CCP. Účtovníctvo sa nemôže viesť.

2. Čiastku dane vypočíta Federálny daňový inšpektorát dane, stačí uskutočniť platbu.

Ako zaplatiť za patent

Podnikateľ, ktorý prešiel na spoločnosť PSN, platí daň v mieste registrácie na Federálnej daňovej službe. Ak ste dostali povolenie, musíte zaplatiť daň nasledovne:

1. Patent sa vydáva na obdobie do 6 mesiacov. Platba v plnej výške najneskôr do dátumu uplynutia platnosti dokladu.

2. Povolenie sa získalo na obdobie 6 mesiacov až 1 roka. Zaplatiť 1/3 zo sumy dane najneskôr do 90 dní od začiatku dokladu. 2/3 sumy sa musí zaplatiť najneskôr do dátumu uplynutia platnosti povolenia.

Ak chcete predĺžiť patent na budúci rok, musíte do 20. decembra tohto roku podať žiadosť na IFTS. Za patent musíte zaplatiť sumu za údaje daňového úradu, v ktorom ste ho dostali.

Použitie patentu je prospešné, jeho obnovenie by sa však malo uskutočniť včas. Ak patent nebol zaplatený včas alebo bola suma platby nižšia ako splatná, podnik stráca právo ho používať. V tomto prípade sa podnikateľ opäť vráti k používaniu OSNO. Opäť môže používať PSN iba na nasledujúci kalendárny rok. Ako prejsť na systém zdaňovania patentov pomocou OCHR? Tieto informácie môžete skontrolovať podrobnejšie na Federálnom inšpektoráte daňových služieb.

Kedy dôjde k strate práva na patent? Táto situácia nastane v nasledujúcich prípadoch:

1. Ak používate PSN a na začiatku kalendárneho roka ste dostali celkový príjem viac ako 60 miliónov rubľov. Zároveň sa zohľadňujú všetky typy podnikateľských aktivít.

2. Ak má vaša spoločnosť priemerný počet zamestnancov vyšší ako 15 ľudí. A opäť sa berú do úvahy všetky činnosti.

Odporúčaná