Obchodné riadenie

Finančný cyklus ako ukazovateľ výkonnosti podniku

Obsah:

Finančný cyklus ako ukazovateľ výkonnosti podniku

Video: Zvýšte výkonnosť vašej firmy - Aj malá firma môže fungovať ako Baťa alebo Toyota 2024, Júl

Video: Zvýšte výkonnosť vašej firmy - Aj malá firma môže fungovať ako Baťa alebo Toyota 2024, Júl
Anonim

Finančný cyklus vám umožňuje zmerať efektívnosť podniku, ktorá je určená konečným ziskom. Zisk je zase generovaný peniazmi spoločnosti. Platí to najmä pre podniky zaoberajúce sa obchodnými činnosťami. Čím viac finančných prostriedkov je v obehu, tým vyšší je zisk.

Image

Objem pracovného kapitálu je veľmi obmedzený. Na dosiahnutie maximálnej efektívnosti je potrebné starostlivo zvážiť stratégiu ich použitia. V opačnom prípade môžete dokonca nechať mínus. Účinnosť je určená výškou vytvoreného zisku alebo pomerom príjmov k nákladom. Spravidla sa na meranie berú údaje za 1 rok. Obrat tovaru (ziskovosť a počet predajov) výrazne ovplyvňuje tento proces.

Na správne pochopenie myšlienky je potrebné uviesť príklad. Povedzme, že existujú dve dohody. Pre jedného je hodnota predaja 100 tisíc dolárov, ziskovosť 50% a doba obratu je dva mesiace. Ďalší má rovnakú výšku predaja, ziskovosť 25%, trvanie - jeden mesiac. Účinnosť použitia týchto dvoch obchodov bude rovnaká.

Koncept finančného cyklu

Finančný cyklus je obdobie, počas ktorého sú finančné prostriedky zahrnuté do obratu spoločnosti plne zapojené a nemôžu sa svojvoľne použiť. Jednoducho povedané, finančný cyklus je časové obdobie, ktoré uplynie medzi vyplatením zálohy (záväzkov) dodávateľovi a prijatím finančných prostriedkov od kupujúcich za dodané produkty.

Povedzme, že predávate digitálne televízory. Finančný cyklus sa bude nazývať obdobie od nákupu materiálu potrebného na výrobu zariadení, až kým obchodné podlahy nezaplatia peniaze za predané výrobky (alebo ich jednoducho nezakúpite, záleží na forme spolupráce).

Tím predaja používa tento koncept na určenie efektívnosti transakcie. Finančný cyklus je dobrým nástrojom na komunikáciu so zákazníkmi, analýzu zliav a marží, ako aj na vypracovanie strategického plánu pre spoločnosť.

Odporúčaná