Obchodné riadenie

Ako zlikvidovať spoločnosť

Ako zlikvidovať spoločnosť

Video: Šokujúca analýza neúspešných kyber zločincov zlikvidovať OT 2024, Júl

Video: Šokujúca analýza neúspešných kyber zločincov zlikvidovať OT 2024, Júl
Anonim

Podľa štatistík je v podnikaní úspešná iba jedna z desiatich spoločností. Zvyšok skôr alebo neskôr prestane byť ziskový. Aby ste sa ochránili pred celoživotným odovzdaním „nulových“ zostatkov, musíte spoločnosť likvidovať.

Image

Návod na použitie

1

Ak chcete spoločnosť zlikvidovať, informujte o začatí likvidačného konania poverenú štátnu agentúru. Federálna daňová služba dnes pôsobí ako taký orgán, ktorý zapisuje do Registra právnických osôb zjednoteného štátu registráciu, reorganizáciu a likvidáciu firiem. Ak chcete informovať daňovú službu, vyplňte formulár č. P15001.

2

Vymenujte likvidátora (likvidačná komisia). O tejto akcii informujte aj audítorov vyplnením tlačiva č. P15002. Od okamihu vymenovania likvidátora prechádzajú na neho všetky právomoci na riadenie činností spoločnosti.

3

Zabezpečte, aby likvidátor zverejnil informácie o likvidácii v časopise, ktorý je určený na zaznamenávanie údajov o registrácii právnických osôb. Skontrolujte tiež, či sa v oznámení neuvádza iba skutočnosť, že spoločnosť uzavrela spoločnosť, ale aj časové obdobie, počas ktorého môžu veritelia predložiť svoje pohľadávky (lehota by nemala byť stanovená skôr ako dva mesiace po zverejnení).

4

Vykonajte súpis záväzkov a majetku spoločnosti. Uistite sa, že počas tohto procesu likvidátor identifikuje všetkých veriteľov spoločnosti a pošle im písomné oznámenie, že organizácia sa čoskoro uzavrie. Tiež sa starajte o záujmy vlastníkov: likvidátor sa musí usilovať získať pohľadávky všetkými prostriedkami.

5

Po uplynutí lehoty, počas ktorej mali veritelia možnosť uplatniť svoje pohľadávky, vypracovať predbežnú likvidačnú súvahu, ktorá bude obsahovať informácie o pohľadávkach poskytnutých veriteľmi s výsledkami ich posúdenia, ako aj údaje o zložení majetku spoločnosti. Vyplňte formulár č. P15003 a predložte ho daňovému úradu spolu s predbežnou likvidačnou súvahou.

6

Splatte svoje dlhy. Ak majetok spoločnosti nestačí na splatenie všetkých dlhov, potom vyplatite v tomto poradí: najprv občanom, ktorým spoločnosť utrpí ujmu na zdraví a zdraví, potom vyplácate odstupné a dlhy zamestnancom, potom splatte dlh do rozpočtu a potom zaplatte peniaze zvyšným veriteľom.

7

Zostavte likvidačnú súvahu a predložte ju daňovému úradu spolu s vyhlásením vo formulári č. P16001 a potvrdením o zaplatení štátnej dane. Zaistite, aby Federálna daňová služba zaznamenala v registri likvidáciu spoločnosti.

Venujte pozornosť

Ak po zaplatení všetkým veriteľom zostanú nejaké prostriedky, musia sa rozdeliť medzi zakladateľov v pomere k ich príspevkom do základného imania.

Užitočné rady

Vedenie denníka so záznamom o likvidácii spoločnosti a vyhotovenie kópie pre prípad, že by k vám audítori prišli so šekom.

Odporúčaná