rozpočtovanie

Ako napísať rozpočet

Ako napísať rozpočet

Video: Firma v B2B segmente s obmedzeným rozpočtom na marketing I Ask Me Digital 2024, Jún

Video: Firma v B2B segmente s obmedzeným rozpočtom na marketing I Ask Me Digital 2024, Jún
Anonim

Rozpočet je dokument, ktorý podrobne popisuje zdroje výdavkov fondov. Môže to byť vzácne, keď finančné prostriedky nie sú dostatočné, a prebytočné, keď finančné prostriedky stále zostanú. Ako napísať rozpočet?

Image

Návod na použitie

1

Zhromaždite potrebné informácie. Ak nie ste priekopníkom, nájdite minulý rok rozpočet a starostlivo preskúmajte jeho defekty. Určite tiež, či sú všetky články vhodné pre dnešný deň. Požiadajte napríklad kolegov o radu, pokiaľ ide o veľké nadchádzajúce náklady a vyhliadky na rozvoj spoločnosti. Ak je to možné, poraďte sa s odborníkmi. Zistite tiež počet zamestnancov, systém odmeňovania vrátane a bonusy, prijaté pravidlá prepúšťania a prijímania zamestnancov. Uistite sa, že diskutujete s vedúcimi problémami, ktoré nie je možné vyriešiť bez vrcholového manažéra.

2

Vytvorte rozpočet. Definujte články hlavného dokumentu a systematizujte ich: prognóza predaja, rozpočet výroby, rozpočet zásob, rozpočet komerčných nákladov, rozpočet dodávok, rozpočet výdavkov na základné materiály, rozpočet priamych miezd, rozpočet nepriamych výrobných nákladov, rozpočet prvotných nákladov, rozpočet príjmov a výdavkov, prognóza príjmov, prognóza súvahy, investičný projekt a rozpočet peňažných tokov. Opíšte čo najviac každú z častí hlavného rozpočtu.

3

Napíš rozpočet s dočasnou istotou. Zostavte ho najlepšie na rok a rozdeľte ho podľa mesiacov. Popíšte možné riešenia každého z problémov. Nepíšte nezanedbateľné výdavky do výrobkov, napríklad na nákup gumy pre administratívnych pracovníkov.

4

Navrhnite svoj rozpočet tak, aby články boli ľahko vnímateľné a boli by základom pre manažérske rozhodovanie. Rozdeľte ich do podskupín a usporiadajte ich do hierarchie.

5

Koordinujte činnosti so všetkými úrovňami organizácie. Každý zamestnanec zodpovedný za konkrétnu oblasť práce musí byť informovaný o nadchádzajúcich úlohách a spôsoboch ich riešenia.

Odporúčaná