management

Ako nájsť ziskovosť

Ako nájsť ziskovosť

Video: Nemaj strach z úspechu: Ako zvládnuť rast e-shopu a zvýšiť ziskovosť o desiatky percent? | UP talks 2024, Júl

Video: Nemaj strach z úspechu: Ako zvládnuť rast e-shopu a zvýšiť ziskovosť o desiatky percent? | UP talks 2024, Júl
Anonim

Ziskovosť organizácie určuje, koľko zisku každý rubeľ stojí. Kritériom úhrady nákladov je preto zisk organizácie. Na určenie ziskovosti je potrebné vypočítať niekoľko ukazovateľov, ktoré merajú ziskovosť z rôznych perspektív.

Image

Budete potrebovať

Kalkulačka, zostatok analyzovaného podniku (formulár č. 1), výkaz ziskov a strát (formulár č. 2).

Návod na použitie

1

Na základe údajov z výkazu ziskov a strát (formulár č. 2) vypočítajte návratnosť tržieb na začiatku a na konci vykazovaného obdobia. Návratnosť tržieb sa vypočíta ako pomer zisku z predaja výrobkov k tržbám:

Pn = Pn (riadok 050) / V (riadok 010) * 100%

Zvýšenie ukazovateľa naznačuje buď zvýšenie cien alebo zvýšenie výrobných nákladov.

2

Na základe údajov z výkazu ziskov a strát (formulár č. 2) vypočítajte ziskovosť výrobkov na začiatku a na konci vykazovaného obdobia. Ziskovosť produktu sa vypočíta ako pomer zisku z predaja výrobku k celkovým nákladom na tento produkt:

Pn = Pn (riadok 050) / Sp (riadok 020) * 100%

Zvýšenie ukazovateľa znamená zníženie nákladov na jednotku alebo 1 rubeľ výrobkov, zvýšenie objemu výroby, zvýšenie cien výrobkov so zlepšením ich kvality.

3

Na základe údajov z výkazu ziskov a strát (formulár č. 2) vypočítajte ziskovosť bežných činností na začiatku a na konci vykazovaného obdobia. Ziskovosť bežných činností sa vypočíta ako pomer čistého zisku k výnosom: Rd = PC (riadok 190) / V (riadok 010) * 100%

Ukazovateľ rastu naznačuje zvýšenie zisku.

4

Na základe súvahových údajov (formulár č. 1) a výkazu ziskov a strát (formulár č. 2) vypočítajte ekonomickú ziskovosť na začiatku a na konci vykazovaného obdobia. Ekonomická ziskovosť sa vypočíta ako pomer čistého zisku k priemernej hodnote obežných aktív:

Roa = FC (riadok 190) / AOc (riadok 300) * 100%

Koeficient ekonomickej ziskovosti ukazuje efektívnosť využívania majetku podniku. Ukazovateľ rastu naznačuje zvýšenie predaja, zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti.

5

Na základe súvahových údajov (formulár č. 1) a výkazu ziskov a strát (formulár č. 2) vypočítajte návratnosť vlastného kapitálu na začiatku a na konci vykazovaného obdobia. Návratnosť vlastného kapitálu sa vypočíta ako pomer čistého zisku k priemernej hodnote vlastného imania: Rsk = Pch (riadok 190) / SK (riadok 490) * 100%

Tento pomer ukazuje efektívnosť použitia vlastného imania. Jeho význam je taký, že ukazuje, koľko zisku pripadá na jednotku vlastného imania podniku.

Venujte pozornosť

V súvahe je začiatok roka prvý stĺpec, koniec roka je druhý stĺpec. Vo výkaze ziskov a strát je začiatkom roka druhý stĺpec, koniec roka je prvým.

Užitočné rady

Uvedené ukazovatele sú študované dynamicky a zo zmien je možné posúdiť efektívnosť ekonomickej činnosti podniku. Koeficienty sa preto vypočítavajú na začiatku a na konci vykazovaného obdobia.

formy ziskovosti

Odporúčaná