ostatné

Kto vlastní Facebook

Kto vlastní Facebook

Video: How Facebook is Stealing Billions of Views 2024, Júl

Video: How Facebook is Stealing Billions of Views 2024, Júl
Anonim

Internetová stránka sociálnej siete Facebook, ktorú začiatkom roku 2004 spustili študenti na Harvardskej univerzite, si veľmi rýchlo získala obľubu nielen medzi študentmi amerických vzdelávacích inštitúcií, ale aj po celom svete. Dnes každý mesiac zaregistruje niekoľko miliónov jedinečných návštevníkov. Ako verejná spoločnosť Facebook nemá výhradného vlastníka, akcie FB sú kótované na burze od mája 2012.

Image

CBS Marketwatch CEO Larry Kramer, v analytickom hodnotení, cituje údaje o tom, kto vlastní akcie Facebooku. Asi 30% majetku spoločnosti vlastní zamestnanci sociálnej siete. Zakladateľ projektu Mark Zuckerberg vlastní približne 24% akcií, Dustin Moskowitz - 6%, Eduardo Saverin - 5%, Sean Parker vlastní 4%. Najväčším akcionárom po Zuckerbergu je spoločnosť DST, ktorá vlastní asi 10% FB.

Podľa RIA Novosti sa 18. mája 2012 s akciami Facebooku začalo obchodovať na burze cenných papierov Nasdaq počas finančnej transakcie v rámci počiatočnej verejnej ponuky (IPO). Je potrebné pripomenúť, že IPO (prvá verejná ponuka cenných papierov) je jedným zo spôsobov, ako prilákať ďalšie investície. Skutočnosť, že sa Facebook zúčastňuje na IPO, znamená, že potenciálni investori vysoko hodnotia ekonomickú efektívnosť emitujúcej spoločnosti.

V deň, keď sa začala účasť akcií Facebooku na otvorenom predaji, došlo k niektorým zvláštnostiam. Rastúci dopyt po cenných papieroch sociálnej siete budúcimi spolumajiteľmi viedol k zlyhaniu technického systému burzy. Reuters uviedla, že v dôsledku toho niekoľko finančných spoločností, ktoré sa stali sprostredkovateľmi pri predaji akcií, prišlo o viac ako 100 miliónov dolárov. Poruchy v systéme viedli k oneskoreniu pri spracovávaní aplikácií od mnohých investorov, ktorí chceli kúpiť akcie v sociálnej sieti. Dotknutí investori a makléri už podali proti burze Nasdaq žaloby, v ktorých požadovali náhradu strát.

Podľa analytikov v Moskve Stock Center, Facebook bol príliš neprimerané ceny na začiatku obchodovania, čo tiež ovplyvnilo kotácie. Ide o to, že KP nemá skutočné aktíva vo výške, v akej bola odhadnutá. Okrem toho je z dôvodu nejasnosti obchodného modelu, ktorý používa Facebook, veľmi ťažké urobiť prognózu dlhodobej dynamiky finančných ukazovateľov spoločnosti. Úspech IPO tiež trochu ochladila skutočnosť, že niektorí akcionári obvinili spoločnosť a organizátorov pôvodnej verejnej ponuky akcií na skrytie základných informácií.

Odporúčaná