rozpočtovanie

Ako určiť ročnú mzdu

Ako určiť ročnú mzdu

Video: Výšku minimálnej mzdy má určiť zákon, podľa Fica je prelomový 2024, Jún

Video: Výšku minimálnej mzdy má určiť zákon, podľa Fica je prelomový 2024, Jún
Anonim

Mzdy - suma peňazí, z ktorej sa odmeňujú zamestnanci. Tento ukazovateľ ovplyvňuje výrobné náklady, t. o ziskovosti. Pozostáva z hlavnej a doplnkovej mzdy a je plánovaná. Pri plánovaní sa počítajú hodinové, denné, mesačné a ročné mzdové prostriedky, ktoré sa líšia zložením mzdových prvkov, ktoré sú v nich zahrnuté.

Image

Návod na použitie

1

Ak chcete určiť ročný platový fond, najprv vypočítajte priemernú mzdu svojich zamestnancov. Keďže platy alebo tarifné kategórie sú rôzne a podľa toho aj rôzne platy, určujte integrálny ukazovateľ, ktorý charakterizuje jeho priemernú úroveň (SZ). Vypočíta sa ako podiel rozdelenia sumy peňazí vynaložených za minulé obdobie (rok) na odmeňovanie zamestnancov podniku (OT) ich priemerným počtom zamestnancov (SSC): SZ = OT / SSS.

2

V závislosti od úlohy, ktorej čelíte, v rámci ekonomickej analýzy možno priemernú mzdu určiť s prihliadnutím na skutočnú hodinovú, dennú alebo ročnú mzdu, ktorá bola určená na predchádzajúce obdobia. Vypočítajte priemernú mzdu za každé zúčtovacie obdobie pomocou vzorca SZ = OT / K, kde K je počet pracovných hodín odpracovaných za zúčtovacie obdobie a OT je skutočná platba za ich prácu v rovnakom období.

3

Skutočná mzda za hodinu pracovného času, ktorá je v podstate hodinovým mzdovým fondom, zahŕňa mzdy pracovníkov pracujúcich v čase a pracovníkov v čase, ktorí sa počítajú na základe colných sadzieb, sadzobných pomerov, skutočne odpracovaných hodín a počtu zamestnancov. Zahŕňa tiež mzdový fond pre manažérov a špecialistov, prémie vyplácané podľa kolektívnej zmluvy a kompenzačné platby (za prácu nadčas, tvrdé pracovné podmienky, vedenie tímu atď.).

4

Pri výpočte fondu denných platov zvážte okrem hodinového fondu aj príplatky, ktoré sa naň vzťahujú: dospievajúci na čiastočný úväzok a dojčiace matky. Pri výpočte ročného fondu, ktorý je tvorený na základe denného obdobia, zvážte dodatočnú mzdu zahrnutú v ročnom období. Ide o sumy vyplácané zamestnancom za pravidelnú a dodatočnú dovolenku, platby za študentskú dovolenku a sumy spojené s výkonom štátnych povinností.

5

Plánovaný ukazovateľ mzdy na nasledujúci rok (FZPg) sa vypočíta podľa vzorca FZPg = SSCHg * SZg, kde SSCHg je priemerný počet zamestnancov za rok, SZ je priemerná mzda za rok.

Výpočet ročnej mzdy zamestnancov

Odporúčaná