Obchodné riadenie

Ako určiť dopyt po tovare

Ako určiť dopyt po tovare
Anonim

Podnikateľ chce, aby jeho tovar bol dopyt a bol rýchlo vypredaný. Nie vždy sa to však stáva, najmä pokiaľ ide o nejakú novosť, ktorá nie je známa širokému okruhu potenciálnych kupcov. Tento produkt môže byť pre ľudí zaujímavý alebo môže trvať dlho, kým si ľahne a namiesto zisku spôsobí stratu. Preto by ste si mali najprv určiť, či bude dopyt.

Image

Návod na použitie

1

Vykonajte marketingovú analýzu, to znamená, študujte pomer ponuky a dopytu pre podobné výrobky vo vašej oblasti. Stanovte priemerné trhové ceny, priemernú rýchlosť obratu tovaru, približnú mieru návratnosti. Na základe študovaných údajov je možné s dostatočnou istotou určiť, či má zmysel predávať tento konkrétny produkt alebo nie.

2

Pokúste sa určiť cieľové publikum, to znamená, uzavrieť, ktorá kategória kupujúcich bude kupovať váš produkt. Závisí to od mnohých faktorov, predovšetkým od veku a finančnej prosperity potenciálnych zákazníkov, ako aj od polohy vášho obchodu. Napríklad, ak predávate potravinové výrobky a váš obchod sa nachádza v rezidenčnej štvrti, kde väčšinu obyvateľstva tvoria ľudia skromných prostriedkov, potom je ťažké ponúknuť im pochúťky z kategórie najvyššej cenovej kategórie. Ale v centre, kde žijú bohatší ľudia, kde sa nachádza veľa kancelárií renomovaných spoločností, môže takýto produkt nájsť dopyt.

3

Ak je to možné, vykonajte prieskum potenciálnych spotrebiteľov. Vytlačte dotazníky a distribuujte ich medzi svojich zákazníkov, ako aj v iných obchodoch vo vašej oblasti. Tieto listy môžete distribuovať medzi zamestnancov podnikov, inštitúcií so žiadosťou o vyplnenie a opustenie pri vchode. Pokúste sa zoznam otázok skrátiť (aby nedošlo k unaveniu alebo obťažovaniu potenciálneho klienta), ale zároveň by bol vyčerpávajúci. Na základe výsledkov skúmania odpovedí môžete zostaviť viac-menej objektívny obraz spotrebiteľského dopytu a dospieť k záveru: stojí za to predať túto skupinu tovaru alebo je pravdepodobné, že nenájdu dopyt.

4

Ak máte sieť distribučných predajcov, môžete im dať malé dávky tovaru na predaj a zistiť, ako obchod pokračuje. Produkt bude rýchlo vypredaný - má zmysel zapojiť sa do jeho predaja vo väčšom rozsahu. No, ak je nehybný, nestojí to za neho stávkovať.

Odporúčaná