ostatné

Čo je výroba

Čo je výroba

Video: Výroba tlačenky | DOMÁCÍ ŘEZNICKÁ VÝROBA díl 1/5 2024, Júl

Video: Výroba tlačenky | DOMÁCÍ ŘEZNICKÁ VÝROBA díl 1/5 2024, Júl
Anonim

Výroba je jednou z kľúčových koncepcií hospodárstva. Výroba sa najčastejšie chápe ako určitý súbor operácií, pri ktorých sa suroviny spracúvajú, menia sa pomocou využívania materiálov a nehmotných zdrojov a vytvára sa konečný produkt, ktorý je potrebný na uspokojenie ľudských potrieb.

Image

Návod na použitie

1

Výroba je činnosť využívajúca výrobné faktory, aby sa dosiahol požadovaný výsledok. Tento koncept možno pripísať nielen ekonómii, ale aj iným disciplínam, dokonca aj technickým. Inými slovami, výrobný proces ovplyvňuje nielen výrobu materiálu, ale aj výrobu prác a služieb.

2

Z hľadiska hospodárstva a podnikania má výrobný proces niektoré charakteristické črty: - v skutočnosti ide o proces spracovania a transformácie, v dôsledku ktorého sa zvyšuje hodnota spracovávaného tovaru, - týka sa výroby tovaru, prác a služieb, - vyžaduje si odborné znalosti a zručnosti; - predstavuje súbežnú kombináciu rozhodnutí a akcií, - predstavuje širokú oblasť investícií, - je navrhnutá na uspokojenie potrieb spotrebiteľov, - je hlavným faktorom ziskovosti a efektívnosti. činnosť ekonomických subjektov.

3

Hlavnými účastníkmi výrobného procesu sú dodávatelia, ktorí vyrábajú tovar a služby, a spotrebitelia, ktorí ich prijímajú.

4

Výroba je proces transformácie zdrojov. To znamená, že výrobnými zdrojmi sú zdroje - súbor prírodných, sociálnych a duchovných hodnôt, ktoré sa môžu použiť v procese tvorby tovaru, diel a služieb. Prideliť prírodné, pracovné, materiálne a finančné zdroje.

5

Pri použití najjednoduchšieho modelu môže byť výroba predstavovaná ako proces, pri ktorom sú na výstupe vyznačené výrobné faktory (náklady), ktoré sa týkajú spracovania a získania konečného produktu (výsledku). Zároveň by však mal byť maximálny pomer výsledku k nákladom. Iba v takom prípade spoločnosť získa najväčší zisk. Okrem toho by konečný výrobok mal mať vyššiu hodnotu ako analógy vyrábané konkurentmi.

Odporúčaná