ostatné

Čo je ziskovosť?

Čo je ziskovosť?

Video: Ako sme zdvojnásobili ZISK z kampaní pre RajHračiek v štyroch krajinách 2024, Júl

Video: Ako sme zdvojnásobili ZISK z kampaní pre RajHračiek v štyroch krajinách 2024, Júl
Anonim

Ziskovosť sa chápe ako ziskovosť podnikateľskej činnosti alebo činnosti podniku ako celku, ako aj jeho jednotlivých zložiek: výroba a predaj. Pokiaľ ide o ziskovosť odvetvia alebo podniku, odkazuje sa na efektívnosť jeho fungovania, ziskovosť.

Image

Návod na použitie

1

Je známe, že dôležitým ukazovateľom podniku je zisk. Neposkytuje však objektívne hodnotenie podnikania, neumožňuje porovnávať prácu viacerých spoločností. Index ziskovosti umožňuje presnejšie vyhodnotiť efektívnosť organizácie. Keď hovoria o ziskovosti podniku, znamenajú to, aké je to výhodné pre investorov.

2

Ak sa odhaduje ziskovosť tovaru, určí sa pomer výšky zisku prijatého z predaja k nákladom na jeho výrobu a predaj. Pri výpočte ziskovosti výroby ako celku sa určuje návratnosť, t. pomer zisku k výrobným nákladom. Medzi ne patria odpisy a opravy zariadení, výrobných zariadení, odmeňovanie pracovníkov pracujúcich vo výrobe atď.

3

Ukazovatele rentability sa všeobecne počítajú súhrnne. Existuje niekoľko druhov ziskovosti. Všetky sú rozdelené do troch hlavných skupín: ziskovosť výroby, výroba a kapitál. Ziskovosť výroby ako celku sa zvyčajne delí na všeobecnú a odhadovanú. Celková ziskovosť výroby je pomer zisku k priemernej ročnej hodnote majetku podniku. Odhadovaná ziskovosť sa vypočíta ako pomer zisku mínus povinné platby, príspevky do fondov a platby bankových pôžičiek k priemernej ročnej hodnote aktív.

4

Ziskovosť produktu je pomer zisku k cene. Ukazuje, aký zisk získa spoločnosť za každú jednotku investovaných nákladov. Návratnosť vlastného kapitálu je pomer čistého zisku k celkovej sume zálohových fondov (vlastný kapitál alebo vypožičaný kapitál).

5

Každá spoločnosť má záujem o zvýšenie ziskovosti. Na tento účel sú potrebné také opatrenia, ako je zvýšenie výroby a odbytu výrobkov, zvýšenie ich kvality, zníženie nákladov, vybudovanie účinného systému stanovovania cien, zavedenie nových odvetví a technológií atď.

aká je ziskovosť výroby

Odporúčaná