Obchodné riadenie

Ako určiť hodnotu podniku

Ako určiť hodnotu podniku

Video: Ce je P/E RATIO pomer Ceny akcie k ziskom jej firmy a ako mozme urcit HODNOTU FIRMY a CENU AKCIE 2024, Júl

Video: Ce je P/E RATIO pomer Ceny akcie k ziskom jej firmy a ako mozme urcit HODNOTU FIRMY a CENU AKCIE 2024, Júl
Anonim

Posúdenie skutočnej hodnoty podniku sa môže vyžadovať v rôznych situáciách: pri prilákaní investícií, kúpe a predaji podniku, vypracovaní obchodného plánu pre ďalší rozvoj atď. Rozhodujúcou hodnotou procesu oceňovania podniku je hodnota majetku spoločnosti.

Image

Budete potrebovať

  • - údaje o aktívach spoločnosti (finančné investície, nehnuteľný majetok, vybavenie, zásoby, nehmotný majetok);

  • - údaje o efektívnosti a príjmoch podniku v čo najväčšom možnom časovom období.

Návod na použitie

1

Hodnota podniku je odrazom jeho výkonnosti. Výpočet nákladov je nevyhnutný pre správne rozhodovanie o budúcom vývoji podniku, ako aj pri rozhodovaní o kúpe a predaji práv vlastníka alebo investície tohto obchodného objektu.

2

Hodnotiť hodnotu podnikania v niekoľkých fázach. Zhromažďujte informácie o subjekte oceňovania na základe listinných dôkazov o všetkých zhromaždených údajoch. Urobte analýzu sektora trhu, do ktorého toto podnikanie patrí, zvážte podobné majetkové komplexy.

3

Výpočty robte podľa hlavných prístupov k oceňovaniu podnikov. Napríklad na hodnotenie podniku ako výnosného použite tri hlavné prístupy: ziskový, nákladný a porovnávací. Koordinovať výsledky získané pri výpočtoch rôznymi metódami.

4

Pri posudzovaní ocenenia zvážte hodnotu všetkých aktív spoločnosti:

- finančné investície;

- nehnuteľnosti;

- vybavenie;

- zásoby;

- nehmotný majetok.

5

Keďže podnik je investičným produktom, keďže náklady a výnosy sa rozložia v priebehu času, na určenie skutočnej hodnoty podniku sa prihliada na údaje za možno dlhšie časové obdobie a hodnotí sa osobitne:

- obchodná výkonnosť;

- dostupné, súčasné a plánované príjmy;

- perspektívy rozvoja;

- Úroveň hospodárskej súťaže v tomto podnikateľskom sektore.

6

Ako faktory určujúce trhovú hodnotu zvážte:

- súčasný a budúci zisk, náklady na vytvorenie podobného podniku v súčasnej fáze (rovnaké hmotné a nehmotné aktíva a postavenie na trhu);

- pomer ponuky a dopytu po komplexoch nehnuteľností;

- podobne ako hodnotené podnikanie, čas prijatia príjmu, ako aj likvidita aktív.

7

Ak je účelom vykonávania ocenenia podniku vykonávanie určitých právnych krokov s podnikaním, zvážte zapojenie nezávislého znalca s príslušnou licenciou na spoluprácu, pretože bude potrebný úradný názor na hodnotu spoločnosti.

Venujte pozornosť

Ak sú výsledky hodnotenia dostatočné na to, aby sa predložili vo forme záveru, a nie oficiálnej hodnotiacej správy, potom by sa pri vypracovaní úlohy hodnotiteľovi mali náklady na hodnotenie znížiť, konkrétne identifikujte jednotlivé postupy z balíka legislatívne záväzných postupov.

Užitočné rady

V ruských podmienkach sú najrelevantnejšou metódou dôchodkového prístupu metóda kapitalizácie príjmu a diskontných tokov.

Odporúčaná