ostatné

Ako sa obchod vyvíjal v 19. storočí

Obsah:

Ako sa obchod vyvíjal v 19. storočí

Video: Prvýkrát ochutnávka tradičných chorvátskych jedál 2024, Júl

Video: Prvýkrát ochutnávka tradičných chorvátskych jedál 2024, Júl
Anonim

Vrchol rozvoja medzinárodného obchodu as ním aj tvorba svetového trhu sa začal v 19. a 20. storočí. Dôvodom bolo aktívne zapojenie nových krajín do medzinárodného obchodu. Toto obdobie sa vyznačuje aj rýchlym rastom veľkých monopolov, rýchlym obsadením dominantných pozícií a kontrolou predaja.

Image

Stimuly pre rozvoj medzinárodného obchodu

Fráza „medzinárodný obchod“ sa objavila vďaka talianskemu vedcovi-ekonómovi Antonio Margarettimu, ktorý tento termín prvýkrát použil vo svojom pojednávaní „Sila ľudí na severe Talianska“. Tento proces opísal ako dosiahnutie významných objemov a stabilných vzťahov medzi komoditami a peniazmi v procese, ktorý vznikol v staroveku.

V XIX. Storočí rastie úloha expanzie zahraničného obchodu, a to vďaka dominancii monopolov, ktoré im umožňujú získavať super-zisky. Od začiatku XIX storočia. až do roku 1914 svetový obchod rástol takmer stokrát. Podnetom na to bol samozrejme technický pokrok v priemyselných krajinách - Anglicku, Holandsku. Strojová výroba umožňuje rozsiahly a pravidelný dovoz surovín z ekonomicky menej rozvinutých krajín Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky, ako aj vývoz spotrebného tovaru.

Odporúčaná