rozpočtovanie

Ako získať daňové odpočty

Ako získať daňové odpočty

Video: Úvěr COVID a další veřejná podpora investic a výzkumu a vývoje 2024, Júl

Video: Úvěr COVID a další veřejná podpora investic a výzkumu a vývoje 2024, Júl
Anonim

Daňový poriadok Ruskej federácie dáva platiteľovi dane z príjmu fyzických osôb (daň z príjmu fyzických osôb, obyčajne - príjem) právo na štyri odpočty: štandardné, majetkové, sociálne a profesionálne. Toto je názov časti príjmu, z ktorej nemusíte platiť daň. A ak už bol zaplatený, štát ho vráti. Na tento účel je však potrebné splniť niekoľko formalít.

Image

Budete potrebovať

  • - vyhlásenie vo forme 3NDFL;

  • - doklady o príjmoch a daniach, ktoré z nich boli zaplatené;

  • - potvrdenie práv na odpočet dane.

Návod na použitie

1

Predpokladom pre poskytnutie odpočtu je predloženie vyhlásenia vo forme 3NDFL. Ak dostávate príjem od daňových agentov, nezáleží len na mieste hlavnej práce alebo niekde inde, alebo nemáte vôbec hlavné miesto zamestnania, ale daň z vášho príjmu vyberá niekto, kto vám platí z nejakého dôvodu, svoj príjem neuvádzate mal.

Ak však požadujete odpočet, musíte to urobiť.

2

Pred vyplnením colného vyhlásenia však zbierajte listinné dôkazy o svojom príjme a platbe dane. Od daňových agentov dostanete certifikáty 2NDFL. Ak to chcete urobiť, musíte kontaktovať príslušnú organizáciu s vyhlásením adresovaným jej vedúcemu.

Ak musíte platiť daň z určitého príjmu sami, bude to potvrdené dohodou, na základe ktorej bola prijatá, a zaplatením dane - príjmy a šeky od banky so značkou.

3

Súbor dokladov potvrdzujúcich právo na odpočet závisí od toho, o ktorý z možných uchádzate sa.

Napríklad na odpočítanie rodičov maloletého je potrebný rodný list dieťaťa, pokiaľ ide o náklady na vzdelávanie - dohoda o vzdelávacích službách, licencia inštitúcie na ich poskytnutie a potvrdenie o platbe, na odpočet majetku - osvedčenie o vlastníctve predaného bývania, auto atď.

4

Musíte tiež napísať odpočet.

Neexistuje žiadna prísna forma, ale je potrebné uviesť, kde je adresovaná, kto ju predkladá, kde je zaregistrovaná, ako sa s ňou skontaktovať a ktoré konkrétne odpočítanie požaduje.

Je tiež vhodné uviesť výšku odpočtu, výšku dane, ktorá sa má vrátiť, formu zabezpečenia: prostredníctvom daňového agenta alebo prevodom dane, ktorá sa má vrátiť na účet v sporiteľni (je lepšie uviesť všetky podrobnosti o platbe priamo v žiadosti).

5

Hotovú sadu dokladov odneste na daňový úrad (s kópiou, na ktorej označia prijatie) alebo ich tam zašlite doporučenou poštou so zoznamom investícií a oznámením o doručení.

Ak uprednostňujete odpočet prostredníctvom daňového agenta, kontrola vám poskytne osvedčenie, ktoré musíte zahrnúť do účtovníctva, a prestane od vás zrážať daň z príjmu fyzických osôb, kým sa s vami štát nevyrovná, ale nie dlhšie ako jeden rok. Ak ste na bankovom účte, počkajte na prevod.

Venujte pozornosť

Ak je odpočet dane 100 000 rubľov, neznamená to, že by ste mali dostať túto sumu. Hovoríme iba o dani, ktorú ste z nej zaplatili, tj o 13 000 rubľov.

Bez ohľadu na to, koľko máte odpočítať, nedostanete späť sumu dane vyššiu, ako ste zaplatili počas roka.

Užitočné rady

Vyhlásenie 2NDF za posledný rok by sa malo podať na vašom územnom daňovom inšpektoráte od 1. januára do 30. apríla.

Ak ste nemali čas na zozbieranie všetkých dokumentov pred stanoveným termínom, predložte vyhlásenie. V takom prípade môžete zvyšok oznámiť do troch rokov odo dňa, keď ste tento dokument odoslali poštou alebo ste boli prevezený na kontrolu. Nezabudnite odoslať aktualizované vyhlásenie.

Odporúčaná