Obchodné riadenie

Ako zvýšiť platobnú schopnosť podniku

Ako zvýšiť platobnú schopnosť podniku

Video: iCON by Coface - Your new business information platform - Insights for trade 2024, Smieť

Video: iCON by Coface - Your new business information platform - Insights for trade 2024, Smieť
Anonim

V súčasnosti je hodnotenie finančnej stability a solventnosti jedným z prvých miest v oblasti finančného riadenia domácich podnikov. Dôvodom je prehĺbenie krízy nezaplatenia, ktorá je všade rozšírená.

Image

Návod na použitie

1

V záujme zvýšenia platobnej schopnosti podniku je potrebné pamätať na to, že je určený predovšetkým štruktúrou a kvalitatívnym zložením obežných aktív. Koniec koncov, solventnosť je schopnosť podniku splácať svoje dlhy včas. A to sa dá dosiahnuť prostredníctvom rýchleho predaja aktív. Preto by sa mali dať ľahko implementovať. Preto by riadenie obežného majetku malo zahŕňať rovnováhu medzi nákladmi na udržiavanie majetku vo výške a štruktúre, ktorá zaručuje nepretržitý technologický proces, medzi stratami spojenými s rizikom straty likvidity a príjmami zo zapojenia nových prostriedkov do obratu.

2

Upozorňujeme, že miera solventnosti závisí od rýchlosti obratu majetku, ako aj od jeho súladu s rýchlosťou obratu krátkodobých záväzkov. Súčasná činnosť podniku sa môže financovať na vlastné náklady, t. smerovanie podielu čistého zisku na nákup obežných aktív, ako aj z dlhodobých a krátkodobých požičaných zdrojov. Ak je súčasná činnosť organizácie zabezpečená krátkodobými príjmami, zdrojom dodatočných finančných prostriedkov môžu byť pôžičky a pôžičky, záväzky voči dodávateľom a zamestnancom podniku. Ak organizácia znížila obrat majetku a správa neprijíma opatrenia na prilákanie ďalších zdrojov, môže to viesť k zníženiu solventnosti, aj keď je v súčasnosti ziskový.

3

Ak má vaša spoločnosť tendenciu zvyšovať prevádzkový cyklus, potom prijmite opatrenia na stabilizáciu finančnej situácie. Napríklad znížte skladovateľnosť zásob, tovaru, materiálu, venujte pozornosť zlepšeniu systému vyrovnania so zákazníkmi, práci s dlžníkmi, ktorí porušujú platobné podmienky atď. Zároveň nezabudnite na skutočnosť, že s nákladmi na ich získanie sú vždy spojené ďalšie zdroje financovania. Vo všeobecnosti možno solventnosť podniku zvýšiť zlepšením kvality výrobkov, ako aj mobilizáciou zdrojov, ktoré uľahčia finančné napätie v podniku.

  • zvýšenie finančnej stability podniku
  • Zlepšenie platobnej schopnosti podniku

Odporúčaná