Obchodné riadenie

Čo je obsiahnuté v materiálnej a technickej základni podniku

Obsah:

Čo je obsiahnuté v materiálnej a technickej základni podniku

Video: MILLMAN - Bezpečnoť práce, Požiarna ochrana, BOZP, OPP 2024, Júl

Video: MILLMAN - Bezpečnoť práce, Požiarna ochrana, BOZP, OPP 2024, Júl
Anonim

Optimálna tvorba a racionálne využívanie výrobných prostriedkov zahrnutých do materiálnej a technickej základne podniku je dôležitou podmienkou jeho efektívnej hospodárskej činnosti. Zloženie týchto výrobných prostriedkov je určené a závisí od druhu hospodárskej činnosti, v ktorej je podnik zapojený.

Image

Čo je to materiálny a technický základ

V jazyku ekonómov je materiálno-technická základňa podniku prvkom výrobných síl, na základe ktorých sa vytvárajú výrobné vzťahy medzi subjektmi výrobného procesu. V skutočnosti je to komplex výrobných prostriedkov, materiálov a materiálových prvkov potrebných na zabezpečenie činnosti podniku.

Materiál a technická základňa má prirodzené a nákladové zloženie. Jeho časť, ktorá má prirodzený výraz v závislosti od druhu činnosti, môže zahŕňať prostriedky a predmety práce: nástroje, stroje a zariadenia, priemyselné budovy a pomocné zariadenia, trvalé výsadby, suroviny, stavebné materiály, osivo, dobytok a hospodárske zvieratá krmivo atď. Vyjadrenie hodnoty sa môže líšiť v závislosti od stupňa odpisovania a amortizácie. Prvky materiálovej a technickej základne sú usporiadané s prihliadnutím na ich použitie v konkrétnom technologickom procese.

Koncept materiálnej a technickej základne zohľadňuje nielen dostupnosť a zloženie komponentov, ale aj ich stav: technické vlastnosti a prispôsobivosť výrobných zariadení, vek strojov, nástrojov a zariadení, súlad dostupných materiálnych zdrojov s výrobným cyklom používaným v podniku.

Odporúčaná