rozpočtovanie

Ako vykonať inventúru v podniku

Ako vykonať inventúru v podniku

Video: iCON by Coface - Your new business information platform - Insights for trade 2024, Júl

Video: iCON by Coface - Your new business information platform - Insights for trade 2024, Júl
Anonim

Čo je podnikový inventár? Ide predovšetkým o kontrolu bezpečnosti majetku podniku, kontrolu dodržiavania finančnej disciplíny a správnosť vedenia účtovníctva. K spoľahlivosti informácií poskytnutých v správach o výsledkoch podniku prispieva včasná identifikácia nedostatkov prostredníctvom inventarizácie a následná korekcia rozdielov medzi údajmi.

Image

Návod na použitie

1

Účelom súpisu je: - Identifikácia prítomnosti majetku v podniku;

- porovnanie účtovných údajov a skutočnej dostupnosti majetku;

- Overovanie účtovných povinností pri zohľadnení všetkých údajov.

2

Ako urobiť inventár v podniku a čo by ste mali vedieť Vedúci organizácie sa rozhodne vykonať inventár na základe svojej objednávky. Okrem toho existujú prípady, keď sa vyžaduje inventár. Tieto prípady sú stanovené platným zákonom.

3

Miestny regulačný akt uvádza počet súpisov vykonaných v roku, za ktorý sa správa podáva, zoznam majetku, dátumy súpisu a ďalšie údaje.

4

Inventár je možné vykonávať ako celok v celom podniku, ako aj v jeho jednotlivých častiach (divíziách). Inventarizáciu vykonáva špeciálne zostavená komisia (inventarizačná komisia), ktorá zahŕňa: účtovníkov, zástupcov správy, finančne zodpovedné osoby, osoby zodpovedné za údržbu účtovníctvo, zástupcovia nezávislých organizácií zapojených do auditu atď.

5

Inventár by sa mal odraziť v účtovníctve a vykazovaní v príslušnom mesiaci.

6

Mali by ste si byť vedomí, že jednoduché spočítanie všetkého majetku ešte nie je účelom súpisu. Okrem tohto overenia sa vyžaduje zdokumentovaný dôkaz o existencii majetku, jeho stave a posúdení v čase súpisu. Zároveň sa počas inventúry pripravujú zoznamy týchto objektov, ktoré si vyžadujú opravu alebo vyradenie z prevádzky ako zastarané alebo nepoužité.

7

Proces zásob je teda možné rozdeliť do nasledujúcich fáz: - príprava;

- úplné overenie a výpočet majetku a listinný dôkaz o nákladoch a povinnostiach, ktoré s ním súvisia;

- prijatie vhodných rozhodnutí na základe výsledkov auditu a ich zohľadnenie v účtovníctve.

Odporúčaná