ostatné

Ako kapitalizovať licenciu

Ako kapitalizovať licenciu
Anonim

Licencia je dokument, ktorý potvrdzuje povolenie na vykonávanie konkrétneho druhu činnosti. Po nadobudnutí organizácia znáša náklady, ktoré sa musia odraziť v účtovníctve a daňovom účtovníctve.

Image

Návod na použitie

1

Uverejnite licenciu po jej prijatí na základe podporných dokumentov, ktoré jej boli predložené, v skutočných nákladoch uvedených v týchto dokumentoch. Ak je možné v súlade s PBU 14/2007 priradiť nadobudnutú licenciu k nehmotnému majetku (podľa doby používania a jeho hodnoty), potom keď sa kapitalizuje, vykonajte účtovné zápisy: Debet účtu 08-5 „Nadobudnutie nehmotného majetku“, Kredit na účte 60 „Vysporiadania s dodávatelia “(76„ Vysporiadania s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi “). Zaúčtujte na ťarchu účtu 08-5 všetky náklady spojené s nadobudnutím licencie. Potom vykonajte transakciu: Debet účtu 04 „Nehmotný majetok“, Kredit na účte 08-5 „Nadobudnutie nehmotného majetku“ - licencia je kapitalizovaná. Vydajte kartu na vedenie nehmotného majetku. Mesačne odpíšte časť nákladov na licenciu na ďalšie náklady spojené s výrobou a predajom prostredníctvom časového rozlíšenia poštou: Debet 26 "Všeobecné náklady", Kredit 05 "Odpisy nehmotného majetku".

2

Zahrňte náklady na licenciu a náklady na jej nadobudnutie ako súčasť všeobecných obchodných nákladov, ak ju nemožno priradiť k nehmotnému majetku z dôvodu neexistencie náznakov definovaných v PBU 14/2007. V účtovníctve uskutočnite transakciu: debet na účte 26 „Všeobecné výdavky“, kredit na účte 60 „Vysporiadania s dodávateľmi“ (76 „Vysporiadania s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“). V daňovom účtovníctve je suma nákladov na získanie licencie zahrnutá do ostatných výdavkov organizácie spojených s výrobou a predajom. Znížia základ dane z príjmu za účtovné obdobie.

3

Ak vaša organizácia vykonáva činnosti, pre ktoré je licencia zrušená podľa zákona č. 99-FZ, potom môžete mať „podcenenú“ cenu za licenciu. Účtovanie v účtovníctve: Debet 91-2 „Ostatné náklady“, Kredit 97 „Náklady budúcich období“ - zostávajúca hodnota sa odpíše. V daňovom účtovníctve pripisujte túto sumu súčasne iným výdavkom organizácie.

Venujte pozornosť

Schválte postup odpisovania licenčných nákladov v účtovných zásadách organizácie.

PBU 14/2007

Odporúčaná