obchodné

Aká je podstata zjednodušeného daňového systému

Obsah:

Aká je podstata zjednodušeného daňového systému

Video: Daň z příjmů fyzických osob 2020 a daňové přiznání za rok 2019 2024, Júl

Video: Daň z příjmů fyzických osob 2020 a daňové přiznání za rok 2019 2024, Júl
Anonim

Podstatou zjednodušeného daňového systému je stanovenie iba dvoch predmetov zdanenia, pevných daňových sadzieb, ľahkého výpočtu dane a jej platby. Zároveň sú organizácie a podnikatelia oslobodení od iných druhov zdanenia až na zriedkavé výnimky.

Image

Zjednodušený daňový systém zvyčajne znamená výrazné zníženie nákladov organizácie, podnikateľa s malým a stredným objemom činnosti. Na tento systém sa môžete prepnúť, ak sú jeho podmienky splnené okamžite po registrácii spoločnosti alebo podnikateľa na daňovom úrade pred každým pravidelným zdaňovacím obdobím (kalendárny rok). Zdaniteľný predmet si vyberá každý samostatne, v rámci tejto funkcie sa môže objaviť v prvej možnosti - prijaté príjmy, v druhej - príjmy znížené o sumu výdavkov. Stanovená sadzba dane priamo závisí od vybraného objektu. Takže v prvom prípade bude uvedená sadzba stanovená na šesť percent, v druhom - na úrovni pätnástich percent.

Z čoho sú podnikatelia oslobodení v zjednodušenom daňovom systéme?

Organizácie, ktoré sa rozhodli pre zjednodušený daňový systém, dostávajú určité výhody, pretože sú oslobodené od povinnosti platiť dane zo ziskov organizácií, pridanej hodnoty a majetku organizácií. Podnikatelia, ktorí používajú podobný systém, sú tiež oslobodení od dane z príjmu fyzických osôb, dane z pridanej hodnoty, majetku jednotlivcov. Zároveň tento systém neoslobodzuje od povinnosti platiť iné druhy daní, plniť ďalšie povinnosti súvisiace s podnikaním, administratívou, správou.

Odporúčaná