Obchodné riadenie

Musím si v spoločnosti najať „hviezdy“? Výhody a nebezpečenstvá

Musím si v spoločnosti najať „hviezdy“? Výhody a nebezpečenstvá
Anonim

Keď manažér začína nové podnikanie alebo rozširuje existujúcu spoločnosť, je v pokušení najať alebo nalákať „hviezdu“ od konkurenta - vysoko profesionálneho zamestnanca, ktorý dosahuje vysoké výsledky. V článku hovorím o účinnosti tejto stratégie.

Image

Prijímanie správnych zamestnancov je dosť komplikovanou témou, ak manažér neprešiel špecializovaným školením a nemá potrebné nástroje na „oddeľovanie zŕn od pliev.“

Existujú dve hlavné stratégie:

1) Výber mladých odborníkov a školenie potrebného personálu v spoločnosti prostredníctvom školení, mentoringu, podnikového koučingu, dobre fungujúceho systému motivácie. Rastúci profesionáli vo svojom vlastnom „kovárstve personálu“.

2) Prijímanie skúsených odborníkov zvonku, ktoré tvoria tím týchto zamestnancov.

Výber stratégie je určený mnohými faktormi, napríklad oblasťou podnikania alebo naliehavosťou riešenia úloh.

Ak si vedúci zvolí druhú stratégiu, jeho tím môže zahŕňať zamestnanca - „hviezdu“, na ktorú sa podávajú hlavné stávky.

Kto sú „hviezdy“?

„Hviezdy“ sú zodpovední a profesionálni pracovníci, ktorí sa zúčastňujú hlavných obchodných procesov. Sú to talentovaní a úspešní zamestnanci so zavedenou klientskou základňou, osobnými kontaktmi, rozsiahlymi skúsenosťami a znalosťami v konkrétnej oblasti podnikania, ktorí poznajú svoju hodnotu. Hviezdou môže byť zamestnanec s jedinečnou technológiou alebo so špecializovanými znalosťami.

Vedúci je si istý, že takýto zamestnanec bude schopný svojou situáciou napraviť situáciu vo svojom podnikaní a je pripravený sa „zohnúť“ pod „hviezdu“.

Čo je to vyjadrené?

„Hviezda“ v spoločnosti sa správa na princípe: „to, čo má Jupiterovi povedať, nemá býk dovolené.“ Odpúšťajú sa disciplinárne priestupky, vytvárajú sa individuálne pracovné podmienky a platia sa zvýšené poistné a úroky. Zamestnávateľ robí všetko pre to, aby udržal tohto zamestnanca.

Výhody prenájmu „hviezd“:

Príchod takéhoto zamestnanca do spoločnosti spravidla prináša rýchly a hmatateľný zisk:

- zvýšenie počtu predajov, - zvýšenie priemerného účtu, - prilákanie osobných hviezd do podniku, - tvorba kreatívnych nápadov, - zavedenie nových služieb, - využitie vzťahov tohto zamestnanca v záujme rozvoja podnikania.

Napríklad: realitná kancelária - „hviezda“ môže priniesť obrovské zisky výhradne od svojich osobných klientov, môže priniesť vedenie vývojárovi, s ktorým dlhodobo pracuje, a získať pre spoločnosť výlučné právo predávať.

Hviezdny kozmetológ povedie svoju klientsku základňu a predstaví nové technológie, vďaka ktorým bude môcť spoločnosť rozširovať svoju produktovú radu a služby.

Hviezdny právnik sa môže ukázať ako jedinečný špecialista v úzkom výklenku, napríklad v konkurze, ktorý pomôže spoločnosti osloviť veľkých zákazníkov a výrazne zvýšiť náklady na služby.

Ukázalo sa, že si najmete „hviezdu“ so ziskom? Na jednej strane áno. Takýto zamestnanec môže skutočne zlepšiť záležitosti spoločnosti. Je to však iba dočasný účinok.

Aké riziká existujú pri prijímaní „hviezdy“?

1. Politika dvojakého metra nikdy nedala dohromady tím. Iní zamestnanci spravidla začínajú žiarliť a závidieť „hviezde“, keď vidia, aké podmienky pre ňu vodca vytvoril. Je jasné, proti komu budú priatelia. To všetko veľmi negatívne ovplyvňuje pracovný proces.

2. „Hviezdy“ sú spoločnosti a vodcovi veľmi nelojálne. Dodržiavajú výlučne svoje vlastné záujmy a zostávajú v tejto práci, pokiaľ je to pre nich výhodné. Pravidlo potvrdzuje iba niekoľko výnimiek.

3. „Hviezdy“ podkopávajú autoritu vodcu, sabotujú jeho rozkazy, spochybňujú jeho názor atď. Vodca musí byť nadštandardný profesionál a výrazný charizmatický vodca, aby získal rešpekt od „hviezdy“.

4. „Hviezdy“ sa môžu stať protivládnymi a viesť opozíciu, ak vodca urobí manažérsku chybu.

5. Vedúca osoba musí zabezpečiť „hviezdny“ kariérny rast, pretože čoskoro sa bude v navrhovanom rámci úzko priblížiť.

6. Je to „hviezda“, ktorá opúšťa spoločnosť, pričom prijíma najlepšie postupy a zákaznícku základňu a organizuje svoje vlastné podnikanie. Získajú sa od nich najsilnejší konkurenti.

závery:

Spoločnosti samozrejme potrebujú „hviezdy“, pretože to sú oni - kľúčoví zamestnanci -, ktorí poskytujú 80% výsledku. Je však len na vás, či ich pozvete zvonku alebo vyrastú svojich zamestnancov ich premenou na hviezdy.

Elena Trigub.

Odporúčaná