Obchodné riadenie

Psychológia zlyhania. Uvedomenie si lídra ako kľúčového faktora v raste podniku

Psychológia zlyhania. Uvedomenie si lídra ako kľúčového faktora v raste podniku
Anonim

Čím dlhšie pracujem s manažérmi v rámci podnikového koučingu a poradenstva, tým jasnejšie chápem: leví podiel na úspechu alebo neúspechu podniku závisí od vedomia jeho vodcu. Od dostupnosti určitých vedomostí, od stupňa rozvoja obchodnej intuície, od schopnosti strategicky myslieť, od ambícií a túžby dosiahnuť zamýšľaný cieľ.

Image

Kvalitná a efektívna práca na zvýšení ziskovosti spoločnosti nie je možná bez aktívnej účasti vedúceho v spoločnosti.

Ak vlastník spoločnosti chápe, že mu chýbajú informácie, určité zručnosti a vlastnosti na dosiahnutie úspechu, je to skutočný dar: zistený problém sa napokon stane úlohou.

Pripravuje sa plán jeho riešenia, ktorého implementácia je len otázkou času. Informácie možno získať samostatne (prostredníctvom odbornej prípravy, čítania odbornej literatúry) alebo prostredníctvom spolupráce s odborným konzultantom. Je možné rozvíjať potrebné zručnosti. Uchopiť potrebné vlastnosti pre seba je už náročnejšie, vyžaduje sa veľká práca na sebe. Je to však celkom možné napríklad v rámci podnikového koučingu.

Situácia je oveľa horšia, keď vodca prejavuje nízku informovanosť a vysvetľuje všetky problémy, problémy a zlyhania vplyvom vonkajších faktorov. V psychológii sa tento jav nazýva „vonkajší kontrolný priestor“ alebo „externosť“. Tento koncept predstavil v roku 1954 sociálny psychológ Julian Rotter.

Dôvody zamerania sa na vonkajšie faktory a ich zodpovednosť za ich životy majú jasné psychologické dôvody, ktoré nie sú účelom tohto článku. Len poznamenávam, že externí ľudia majú celý rad obmedzujúcich presvedčení, že „úspešne“ uplatňujú v živote. Zaostrenie ovládacieho prvku sa dá ľahko diagnostikovať počas rozhovoru s vodcom, ak kladiete správne otázky a budete môcť počuť jeho odpovede.

Tu sú najbežnejšie názory podnikateľov:

1. „Dobrý personál sa nedá nájsť!“

Samozrejme je nemožné, ak nepoznáte zásady a metódy úspešného prijímania do zamestnania, nerobte svoju spoločnosť, neobsadené pracovné miesto a jeho oznámenie atraktívnym a atraktívnym pre uchádzačov.

2. „Zamestnanci nechcú pracovať!“

Samozrejme, že nechcú, ak nemáte vedomosti a nemáte zručnosti v oblasti motivácie a riadenia personálu.

3. „Všetci zamestnanci kradnú!“

To je celkom možné, ak ste takýchto ľudí vybrali vo fáze prijímania do zamestnania a nechali ich, aby to urobili. Tam, kde je zavedený systém kontroly kvality a účtovníctva, je krádež v zásade nemožná.

4. „Prečo investovať do reklamy, ak stále nefunguje?“

Ak vy alebo váš obchodník nemáte vedomosti o výrobe vysokokvalitnej a efektívnej reklamy, nebude to fungovať. Ak však chcete skutočne oceniť efektívnosť reklamy, musíte zvážiť konverziu. A väčšina manažérov to tak nie je.

5. „Nemám peniaze na reklamu!“

Pre malé spoločnosti s nízkym obratom je veľkoplošná reklamná spoločnosť utópiou. Nikto vás však nepodporuje, aby ste hľadali známe značky. Partizánske marketingové nástroje sú vhodné pre mikropodniky. Prakticky nevyžadujú náklady, ale zároveň sú vysoko efektívne.

6. "Prečo namáhať, investovať do rozvoja podnikania, pretože konkurenti sa nemôžu obísť!"

Možno sa konkurenti naozaj ťažko dokážu obísť. Je to však potrebné urobiť? Nie je ľahšie ich z nich prestavať a stať sa jedinečnými v očiach spotrebiteľov?

7. "Dane ma škrtili!"

A čo ste urobili pre optimalizáciu daňových nákladov? Existuje mnoho odborníkov, ktorí sa špecializujú na tento druh obchodnej pomoci. Ponúkajú právne a prevádzkové systémy na zníženie týchto nákladov.

8. „Moje podnikanie nemôže dosiahnuť väčší zisk!“

Samozrejme to nemôže! Koniec koncov, ste takí presvedčení, že sa nepokúsite situáciu zmeniť. Bude sa však rozvíjať podnikanie konkurentov, ktorí sa budú učiť, pracovať na sebe, testovať a zavádzať nové nástroje na prijímanie, riadenie a marketing.

Ako vidíme, skreslenie reality prostredníctvom obmedzeného presvedčenia vodcu je hlavným dôvodom neúspechov v podnikaní.

Čo robiť?

Existuje iba jeden recept: rozvíjať svoje povedomie! Pracujte na sebe, učte sa, rozvíjajte sa ako človek a profesionál. Prestaňte hovoriť o vonkajších faktoroch a častejšie si položte otázku: „Čo presne môžem urobiť pre zmenu tejto situácie?“ A ak je pre vás ťažké postupovať nezávisle, sú vám k dispozícii znalosti odborníkov v oblasti podnikového koučingu a poradenstva. V dnešnej dobe bolo vyvinutých veľa nástrojov na rozvoj podnikania a či je, alebo nie, kontaktujte ich, je na vás!

Elena Trigub

Odporúčaná