Obchodná komunikácia a etika

Ktoré položky v kancelárii pomôžu stať sa vplyvnými?

Ktoré položky v kancelárii pomôžu stať sa vplyvnými?

Video: Dragnet: Big Cab / Big Slip / Big Try / Big Little Mother 2024, Júl

Video: Dragnet: Big Cab / Big Slip / Big Try / Big Little Mother 2024, Júl
Anonim

Odpoveď na vyššie uvedenú otázku môže byť rovnaká ako pri obvyklých podmienkach. Čo to bude? Sponky na papier? Kľučky? Ceruzky? Pijan? Uhlomer? Vymenovanie? Ťažítko? Tlačiareň? Zásuvky do kancelárie sú plné rôznych vecí. Takže ktoré z nich posilnia váš vplyv?

Image

Sociológ Randy Garner sa pýtal, či nálepky s rukou písanou žiadosťou - najznámejšie sú nálepky POST IT - môžu mať schopnosť zvýšiť dôveryhodnosť inej osoby. Pri vykonávaní zvedavého prieskumu poslal ľuďom dotazník, v ktorom ho požiadal, aby ho vyplnil.

K dotazníku bola priložená nálepka nalepená na sprievodnom liste rukou vyplnenou žiadosťou o vyplnenie, buď podobnej, aj rukou napísanej žiadosti na sprievodnom liste, alebo sprievodného listu bez rukou napísanej žiadosti.

Malé žlté pole dalo dosť presvedčivý podnet: medzi tými, ktorí dostali dotazník s nálepkou a rukou písanou žiadosťou, vyplnilo a vyplnilo dotazník viac ako 75% a dotazník vrátilo, v druhej skupine to bolo 48% a z 36% 36%. Ale prečo to fungovalo? Možno samolepky len priťahujú pozornosť jasnou farbou?

Garner si položil rovnakú otázku. Na kontrolu poslal novú dávku dotazníkov. Tentoraz bola tretina dotazníkov zaslaná s nálepkou POST IT s rukou písanou poznámkou, tretí s prázdnou nálepkou a ďalší tretí bez nálepky. Ak efekt použitia nálepky nastane v dôsledku neónovožltej farby, ktorá priťahuje oko na papier, potom by frekvencia odpovedí v dvoch skupinách používajúcich nálepku mala byť rovnako vysoká. Ukázalo sa však, že to tak nie je. Nálepky s rukou písanou poznámkou prekonali konkurenciu, miera odpovedí v tejto skupine bola 69% v porovnaní so 43% v skupine, ktorá dostala prázdnu nálepku, a 34 v skupine dotazníkov bez nálepky

Ako to vysvetliť? Pretože zvyčajne nikto neobťažuje nájsť nálepku, nalepiť ju na sprievodný list a napísať na ňu poznámku, Garner navrhol: ľudia, ktorí vidia ďalšie úsilie a osobný dotyk žiadosti, cítia potrebu recipročne súhlasiť s splnením žiadosti.

Na záver je reciprocita sociálnym lepidlom, ktoré pomáha spájať a udržiavať ľudí v kooperatívnom vzťahu. Môžete sa staviť, že lepidlo je spoľahlivejšie ako lepidlo, na ktoré bola nalepená nálepka.

V skutočnosti sú dôkazy ešte výrečné. Garner zistil, že nalepenie personalizovaných nálepiek do dotazníka prinútilo viac ľudí presvedčiť, aby odpovedali. Tí, ktorí dostali dotazníky s nálepkami s vlastnoručnými poznámkami, rýchlo vyplnenú úlohu vrátili a poskytli podrobnejšie a presnejšie odpovede. A keď výskumník urobil správu ešte osobnejšou, pridal svoje iniciály a „Ďakujem!“ K rukopisnej poznámke sa frekvencia odpovedí ešte zvýšila.

Všeobecne povedané, táto štúdia poskytuje cenné informácie o správaní ľudí: čím je vaša požiadavka osobnejšia, tým je pravdepodobnejšie, že nájdete niekoho, kto súhlasí s jej splnením.

Táto štúdia konkrétne ukazuje, že v kancelárii, komunite a dokonca aj doma môže nálepka s osobnou poznámkou zdôrazniť dôležitosť vašej správy alebo informácie. Stane sa neslávnou ihlou v hromade ďalších žiadostí, správ, listov a e-mailov, ktoré bojujú o pozornosť. Okrem toho je pravdepodobné, že sa súčasne zlepší včasnosť a kvalita výkonu.

Žiadosti.

Aký je výsledok? Ak na presviedčanie používate personalizované správy, nálepková spoločnosť nie je jediná, ktorá z toho má úžitok.

Viac stratégií presvedčovania v knihe Roberta Cialdiniho Psychológia presviedčania.

Robert Cialdini „Psychológia presvedčovania“

Odporúčaná