Obchodné riadenie

Čo potrebujete vedieť pred začatím hľadania zamestnancov

Čo potrebujete vedieť pred začatím hľadania zamestnancov

Video: The Resurrection of a Nation 2024, Júl

Video: The Resurrection of a Nation 2024, Júl
Anonim

V malom podniku musí úlohu personálneho manažéra často vykonávať manažér alebo zamestnanec iného profilu. Pri výbere zamestnanca by ste mali poznať základné požiadavky, ktoré voči uchádzačom uložíte.

Image

Aký je ideálny kandidát? Urobte zovšeobecnený sociálny a profesionálny portrét svojho budúceho zamestnanca: požadované pohlavie, vek, vzdelanie, pracovné skúsenosti v odbore, prítomnosť špeciálnych zručností. Identifikujte všetky prioritné body v „ideálnom zamestnancovi“, v ktorých sa zaväzujete vzdať. Napríklad je niekedy ľahšie prijať osobu, ktorá má potrebné zručnosti, ale predtým nepracovala vo svojej špecializácii. Takáto osoba sa ľahšie školí na svoje konkrétne činnosti.

Osobné vlastnosti. Zdôraznite základné osobné vlastnosti potrebné pre prácu v tejto pozícii: vodcovské vlastnosti, tolerancia stresu, spoločenskosť, odhodlanie, zodpovednosť.

Profesionálne vlastnosti. Určite, aké minimálne povinné odborné kvality by mal mať uchádzač o pozíciu: úroveň počítačových zručností, znalosť špeciálnych programov, práca s kancelárskym vybavením, znalosť podnikového písania, fyzická gramotnosť a organizačné schopnosti.

Kritériá hodnotenia kandidátov. Vypracovať kritériá, na základe ktorých sa budú rozhodovať o pozvaní kandidáta na pohovor, ako aj o pláne krátkeho pohovoru. Uveďte, aké otázky by mal kandidát položiť a čo by mal objasniť. Porozmýšľajte o tom, koho musíte priviesť na pohovor s kandidátom.

Pošlite prácu s kandidátom. Zvážte postup informovania kandidáta o výsledkoch pohovoru. Nezabudnite uviesť časové obdobie, v ktorom oznámite svoje rozhodnutie. Ak je pohovor naplánovaný vo viacerých etapách, nezabudnite si to pozrieť počas pozvania na pohovor.

Odporúčaná