management

Ako implementovať procesný prístup

Ako implementovať procesný prístup

Video: Azure Stack - An extension of Azure | Azure Friday 2024, Júl

Video: Azure Stack - An extension of Azure | Azure Friday 2024, Júl
Anonim

Od zavedenia systému manažérstva kvality sa všetci stretávame so základnou požiadavkou normy ISO 9001-2008 o uplatňovaní procesného prístupu organizácie k riadeniu. Implementácia procesného prístupu si bude vyžadovať značné úsilie zo strany manažéra organizácie, ale účinok tejto implementácie sa nezpozoruje.

Image

Prvým krokom je predstavenie práce celej organizácie ako súboru rôznych druhov činností s cieľom transformovať očakávania, potreby a požiadavky svojich zákazníkov na výrobky (služby), ktoré potrebujú. Aby bola činnosť organizácie harmonická a viedla k požadovaným výsledkom, musia byť všetky činnosti organizácie reprezentované ako procesy, ktoré transformujú vstupy (materiály, informácie atď.) Na výstupy (produkty, služby, spracované informácie atď.), Pre každý vybraný proces je potrebné určiť, aké zdroje (peňažné, materiálne, ľudské atď.) By sa mali poskytnúť a aký by mal byť konkrétny výsledok každého procesu. Pokiaľ ide o výsledky procesu, je potrebné poznamenať, že čím jasnejšie sú formulované požiadavky na výsledok, tým ľahšie bude pre zamestnancov, aby si uvedomili rozsah ich prínosu k činnostiam organizácie, a tým bude transparentnejší celý systém riadenia organizácie.

Na zabezpečenie riadenia procesu je priradený vlastník procesu. Vlastníkom procesu je osoba, ktorá proces riadi a je zodpovedná za dosiahnutie požadovaného výsledku procesu.

Na zabezpečenie možnosti neustáleho zlepšovania činností organizácie je potrebné vopred zabezpečiť možnosť akumulácie a systematickej analýzy údajov o účinnosti a efektívnosti procesov.

Po dokončení metodologickej časti práce na implementácii procesného prístupu môžete začať s praktickými krokmi. V prvom rade je potrebné, aby sa pracovníci informovali o procesnom prístupe, priniesli požiadavky na výsledky procesov, zabezpečili, aby pracovníci chápali vzťah všetkých procesov organizácie a dôležitosť každého procesu v celkových výsledkoch organizácie.

Aby sa zabezpečilo zapojenie personálu do procesu neustáleho zlepšovania činností organizácie, je vhodné vopred vypracovať vhodný systém motivácie zamestnancov, ktorého cieľom bude personál dosiahnuť požadované výsledky procesu.

Odporúčaná