Obchodné riadenie

Ako riadiť riziká

Ako riadiť riziká

Video: Riadenie rizika v prekladateľstve 2024, Júl

Video: Riadenie rizika v prekladateľstve 2024, Júl
Anonim

Podnikanie je úzko spojené s rizikami. Podnikateľ môže čeliť bezohľadnému partnerovi, nekompetentnosti svojich zamestnancov, kolapsu banky, v ktorej má finančné prostriedky. Prírodné katastrofy a hospodárska kríza v krajine môžu mať negatívny vplyv aj na podnikanie. Na zníženie vplyvu negatívnych faktorov by mal podnikateľ zvážiť systém riadenia rizík.

Image

Návod na použitie

1

Pochopiť ciele činností v oblasti riadenia rizík. Jedným z hlavných cieľov riadenia rizík je vytvorenie podmienok pre trvalo udržateľný rozvoj podniku znížením pravdepodobnosti straty jeho hodnoty. Správne vybudovaný systém riadenia rizík zohľadňuje všetky škodlivé faktory, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť činnosť spoločnosti.

2

Identifikujte škálu faktorov, ktoré zvyšujú riziká podnikania. Zoznam takýchto negatívnych aspektov závisí od rozsahu podnikania, povahy vzťahov s dodávateľmi a ich počtu, štruktúry spoločnosti a charakteristík trhu, na ktorom podnikateľ pracuje. Ak má spoločnosť spojenie s niekoľkými regiónmi alebo vykonáva hospodársku činnosť na medzinárodnom trhu, zvyšuje sa počet rizikových faktorov.

3

Ak chcete riadiť úverové riziko, určte výšku finančnej straty, ktorá je pre vás prijateľná. Ak má zamýšľaná transakcia vysoké riziko, že straty prekročia stanovený limit, bez váhania ju odmietnite. Takéto jednoduché opatrenie účinne reguluje úroveň rizika pri transakciách. V niektorých prípadoch možno úverové riziko riadiť pomocou bankových záruk.

4

Pri zohľadňovaní trhových rizík používať systém limitov. Spravte to pri vytváraní portfólia investícií a predaja hotových výrobkov, aby ste neprekročili vypočítané limity. V takom prípade sa za základ považuje maximálna povolená strata, ktorá umožní pokračovať v trvalo udržateľnom rozvoji podniku bez toho, aby prilákala ďalšie pôžičky.

5

Prijať opatrenia na zníženie rizika likvidity. Začnite tu analýzou peňažných tokov spoločnosti. Ak štúdia pohybu finančných prostriedkov odhalila významné medzery v hotovosti, odstráňte ich prostredníctvom prerozdelenia finančných tokov. Jedným z možných opatrení na zníženie rizika likvidity je otvorenie úverového limitu v banke vopred.

6

Buďte si vedomí právnych rizík. Ich riadenie sa odporúča stavať na štandardizácii procesu legalizácie a podpory spoločnosti v každej fáze výrobného cyklu. Každá významná transakcia musí určite podstúpiť právne preskúmanie. Právne služby podniku by mali nielen monitorovať súčasné zmeny v legislatíve, ale tiež predvídať budúce zmeny týkajúce sa rozsahu spoločnosti.

Odporúčaná