obchodné

Čo je to podnikateľský inkubátor

Čo je to podnikateľský inkubátor

Video: TVKOLIN - Podnikatelský inkubátor 2024, Júl

Video: TVKOLIN - Podnikatelský inkubátor 2024, Júl
Anonim

Prvé podnikateľské inkubátory sa objavili v Spojených štátoch v 60. rokoch 20. storočia, keď sa dizajnéri a architekti spojili do kreatívnych komunít, čím vytvorili optimálne prostredie pre obchod a interakciu. V súčasnosti je hlavným cieľom podnikateľského inkubátora pomôcť ľuďom, ktorí nemajú počiatočný kapitál, otvoriť si vlastné podniky.

Image

Podnikateľský inkubátor je štruktúra špecializujúca sa na vytváranie priaznivých podmienok pre vytváranie a rozvoj malých rizikových (investičných) firiem zapojených do realizácie pôvodných vedeckých a technických projektov. Takýmto firmám sa poskytuje široká škála konzultačných, informačných, materiálnych a iných služieb, ktoré začínajúcim podnikateľom pomáhajú plne sa sústrediť na svoje úlohy a znižujú náklady na údržbu riadiacich pracovníkov.

Podnikateľské inkubátory môžu pôsobiť ako nezávislé štruktúry alebo sa môžu vytvárať na základe univerzít a veľkých výskumných centier. Ako pomoc podnikateľom pri prekonávaní ťažkostí v počiatočnej fáze, podnikateľské inkubátory prenajímajú flexibilne priestory pre kancelárske alebo výrobné zariadenia. Nájomné zmluvy sa spravidla uzatvárajú na obdobie nie dlhšie ako 2 až 3 roky, pretože sa predpokladá, že v tomto období by sa podnikateľ mal naučiť rozvíjať svoje podnikanie a vzdať sa miesta v inkubátore pre začiatočníkov.

Nájomné v prvom roku je obvykle 50 - 70% trhovej ceny a zahŕňa poskytovanie komunikačných a sekretárskych služieb, používanie kopírovacích zariadení a dennú poštovú službu. Keďže sa v jednej miestnosti nachádza niekoľko začínajúcich podnikateľov naraz, v nájomnej zmluve sa stanovuje spoločné používanie kuchyne, konferenčných miestností a rekreácie. Prenájom technologického zariadenia a strojov sa platí zvlášť a náklady na služby sa vypočítavajú na základe individuálnej spotreby v pomere k obsadenej ploche.

Podnikateľský inkubátor okrem preferenčných nájomných podmienok pomáha pri príprave podkladových dokumentov a postupe pri registrácii právnických osôb, pri vedení účtovníctva, pri prieskume trhu a pri obchodnom plánovaní. Začínajúcim podnikateľom sa pomáha pri hľadaní investorov, sprostredkovaní kontaktov s potenciálnymi obchodnými partnermi a pri riešení právnych a administratívnych problémov, poskytovaní príležitosti na zlepšenie ich vzdelanostnej úrovne v rámci prebiehajúcich podnikateľských aktivít.

Výber budúcich členov podnikateľského inkubátora je založený na určitých kritériách. Žiadateľ musí predovšetkým preukázať, že jeho spoločnosť má reálnu šancu na úspech a že ním ponúkané tovary, práce alebo služby sú konkurencieschopné. Od žiadateľov sa tiež vyžaduje, aby predložili dokumenty, ako napríklad dotazník a opis predtým podnikaných podnikateľských aktivít, koncepciu financovania, investičný a podnikateľský plán.

Odporúčaná