management

Lineárna riadiaca štruktúra: klady a zápory

Obsah:

Lineárna riadiaca štruktúra: klady a zápory

Video: Korg WaveState// Test a úplný tutoriál // vysvetlenie Wave sekvencingu a Vektorovej syntézy 2024, Júl

Video: Korg WaveState// Test a úplný tutoriál // vysvetlenie Wave sekvencingu a Vektorovej syntézy 2024, Júl
Anonim

Lineárna riadiaca štruktúra je jednou z najjednoduchších organizačných štruktúr, v rámci ktorej je možné považovať úrovne podriadenosti vo forme pyramídy: od najvyšších orgánov a od najnižšej úrovne.

Image

Koncept lineárnej riadiacej štruktúry

Lineárna štruktúra sa tiež nazýva funkčná a je súčasťou mechanických štruktúr. Táto skupina štruktúr sa líši od ostatných tým, že podriadenosť je v nej vysoko rozvinutá, práca je založená na prísnom podriadení. Na uľahčenie tohto procesu existujú špeciálne kódy a opisy úloh.

V priemernej spoločnosti založenej na tomto princípe existujú tieto úrovne oddelenia: vrcholový manažment, podriadený ktorému sú vedúci pracovníci zodpovední za oddelenia s ostatnými zamestnancami. V závislosti od veľkosti spoločnosti môže byť viac.

Výhody lineárnej riadiacej štruktúry

Lineárna riadiaca štruktúra je veľmi výhodná v súlade so všeobecnými zásadami riadenia formulovanými M. Mesconom.

1. Rozdelenie práce. Každý zamestnanec má vlastnú špecializáciu a úlohy v súlade s tým.

2. Príkazový reťazec alebo skalárny reťazec. Hlavný princíp, ktorým sa vykonáva lineárna regulácia, je od najvyššej po najnižšiu úroveň.

3. Manažment jedného človeka - každý podriadený má jedného vedúceho. Ak pracovník urobil chybu, môže ho potrestať iba vedúci, ktorý stojí nad ním. Tiež mu môže len zadávať úlohy a požadovať správu. Vrcholový manažment má právo požadovať výsledky práce s manažérom, ktorý je mu priamo podriadený. To vám umožní rýchlo vyriešiť problémy na každej úrovni.

4. Miera ovládateľnosti. Pri podaní jedného manažéra by nemalo byť viac ako 4-5 ľudí. Je to potrebné pre lepšiu interakciu medzi nimi.

5. Hierarchia cieľov. Ciele sa nachádzajú na troch úrovniach: organizačné, skupinové a osobné.

6. Jednota smerovania. Každé oddelenie v organizácii je zodpovedné za svoje funkcie, ale ich ciele a ciele by mali byť prepojené s funkciami iných oddelení a mali by byť zamerané na úžitok celej spoločnosti.

Dva ďalšie princípy, ktoré sú charakteristické pre štruktúru lineárneho riadenia: kontrola a delegovanie právomoci. Sú v priamej korelácii so zásadou jednoty velenia. Manažér musí vykonávať kontrolu nad svojimi podriadenými vo všetkých fázach ich činnosti.

Delegovanie právomoci je prevod časti zdrojov, funkcií a zodpovednosti za vykonanie na podriadeného.

Odporúčaná