management

Ako zostaviť problémový strom

Ako zostaviť problémový strom

Video: How To Build A BOX FIGHT Map | With Barriers, Storm & Countdown | EASY Detailed BOX FIGHT Tutorial 2024, Júl

Video: How To Build A BOX FIGHT Map | With Barriers, Storm & Countdown | EASY Detailed BOX FIGHT Tutorial 2024, Júl
Anonim

Strom problémov je kľúčový rozvrh navrhnutý na uľahčenie procesu formovania úloh v podniku a nájdenia riešení. Umožňuje vám určiť celé spektrum vzájomne súvisiacich príčin a dôsledkov problému, takmer úplne eliminovať vplyv vonkajších subjektívnych faktorov. Strom problémov je jedným z kľúčových nástrojov v systémovej analýze. Konštrukciu tohto modelu považujte za príklad nepríjemného rozvrhu na univerzite.

Image

Návod na použitie

1

Uveďte problém. Mala by existovať v súčasnosti, nie v minulosti alebo v budúcnosti. Formulujte konkrétne, vyhýbajte sa zbytočným slovám. Pokúste sa dotknúť globálnych problémov, ktoré je takmer nemožné ovplyvniť („globálne otepľovanie“, „nedostatok spirituality spoločnosti“ atď.).

Image

2

Vytvorte zoznam zainteresovaných strán. To znamená, že je potrebné identifikovať všetkých účastníkov, ktorých sa tento problém priamo alebo nepriamo týka. Za týmto účelom odpovedzte na nasledujúce otázky. Kto má najväčší vplyv na túto otázku? Kto sa bude priamo podieľať na riešení problému? Ktoré organizácie alebo skupiny ľudí môžu ovplyvniť priebeh práce? Zistite, ako presne jedna alebo druhá zainteresovaná osoba závisí od problému.

Image

3

Začnite vytvárať problémový strom. Pozostáva z troch častí: koreňov, kmeňa a koruny. Príčiny, ktoré spôsobili problém, sú korene. Jeho existenciu určujú oni. Ak bude odstránený, problém zmizne. Barel - znenie. Crohn - to sú dôsledky, ktoré z toho vyplývajú. Najprv nakreslite kmeň.

Image

4

Ďalej nakreslite korene. Najprv si zapíšte všetky dôvody, ktoré sa objavia počas vášho brainstormingu. Potom ich zoskupte a označte vzťah. Pokúste sa nájsť maximálny počet „koreňov“, pretože ich rozhodnutie bude mať rozhodujúci účinok.

Image

5

Posledným bodom je koruna. Identifikujte okamžité spoločné dôvody medzi problémom a dôsledkami. Potom sledujte, aké ďalšie negatívne vplyvy môžu byť uplatnené, to znamená znížiť úroveň pod. Pokračujte v tomto postupe, až kým dôsledky ešte nepatria do rozsahu problému.

Image

Venujte pozornosť

Namiesto jedného problému sa často analyzuje niekoľko. Predpokladajme, že namiesto „zvýšenia efektívnosti výroby súčiastok“ jednoducho zvážte „zvýšenie efektívnosti“. Pokúste sa tomu vyhnúť a berte čo najnižšiu úroveň.

Užitočné rady

Strom problémov je najjednoduchšie zostaviť v tíme pomocou rezaných papierových štvorcov. Pre každého účastníka zdôraznite úlohu dotknutej osoby a požiadajte ju, aby napísala kľúčové vyhlásenie na samostatný list papiera. Na konci dajte všetko dohromady a získajte hotový model. Analyzujte nedostatky a opravte ich.

Odporúčaná